Chianti is een begrip voor iedere wijnliefhebber. Het is misschien niet de allerbeste wijn die Italië te bieden heeft, maar zeker de bekendste. De nieuwe DOCG reglementering uit 2005 maakte komaf met de starre en verouderde voorschriften en sindsdien ging vooral de kwaliteit van de Chianti Classico’s er met rasse schreden op vooruit.  Gedaan dus met de rieten mandflessen gevuld met zure wijn! Een goede hedendaagse Chianti Classico, die je herkent aan het beroemde logo met de gallo nero of zwarte haan,  misstaat zelfs niet langs die andere toppers uit Toscane zoals een Brunello di Montalcino of een Vino Nobile di Montepulciano.

Prik en Tik - Chianti - velden

Via de SR 222 van Firenze naar Siëna

De SR 222 of ‘Chiantigiana’ is een van de mooiste wijnroutes van Italië, dwars door de Chianti Classico-wijnstreek.  De weg vertrekt ten zuiden van Firenze en slingert zich door de Toscaanse heuvels richting Siëna. Ieder seizoen heeft zijn charmes in Toscane maar de Chiantigiana is echt op zijn mooist in september als de wijnranken doorbuigen onder het gewicht van de sappige Sangiovese-druiven. Maak zeker voldoende tijd vrij om enkele oude stadjes en beroemde wijnkastelen te bezoeken. Travel slow!

Greve in Chianti

Prik en Tik - Chianti - Greve

We starten onze wijntrip in Greve, een belangrijke marktplaats, ongeveer 30 km ten zuiden van Firenze langs de SR 222. Het Franciscaner klooster in het hart van de oude stad en het eeuwenoude driehoekige marktplein zijn een halte meer dan waard!

Prik en Tik - Chianti - wine tasting

Enkele kilometers buiten Greve vind je het Castello del Querceto, een van de huisleveranciers van de Chiantiwijnen van Prik&Tik. De oorsprong van het kasteel gaat terug tot in de Romeinse periode, maar het kasteel zoals we het nu kennen dateert uit de 16de eeuw. De familie François bouwde het domein uit tot een modern bedrijf met 60 hectare wijngaarden, 6 grote olijfboomgaarden en een mooie agriturismo. Hier vind je alle info over de Querceto Chiantiwijnen, de tastings en de verblijfsformules.

Link: https://www.castellodiquerceto.it/en

Panzano in Chianti

Prik en Tik - Chianti - Panzano

We rijden verder en arriveren al snel in Panzano, een stadje van Etruskische oorsprong tussen Castellina en Greve. Om het middeleeuwse kasteel van Panzano te bezoeken moet je door de steile straatjes naar boven klimmen, maar de inspanning loont de moeite. Alles is hier authentiek en straalt een rust uit die je nog zelden vindt. Zoek een plaatsje op een terras en geniet er samen met de Toscanen van een pittige espresso.

Castellina in Chianti

Prik en Tik - Chianti - Castellina

Castellina ligt echt in het hartje van de Chianti Classico-regio. Ook dit stadje is van Etruskische oorsprong, maar hiervan zijn nog weinig restanten terug te vinden. Castellina ademt een middeleeuwse sfeer uit, zeker als je door de Via delle Volte kuiert. Dit smalle, middeleeuwse straatje met heel wat winkels en restaurantjes is het langste met gewelven overdekte straatje in Toscane. Ook hier is het motto ‘festina lente’! Haast je langzaam en geniet van een lekker glas Chianti op één van de vele terrasjes.

Gaiole in Chianti

Gaiole is het laatste stadje langs de SR 222 dat we bezoeken voor we in Siëna zijn. Gaiole was honderden jaren lang het strijdtoneel van twisten tussen de Ricasoli’s en de De Medici’s en tussen de Ghibellijnen en de Welfen. Getuigen daarvan zijn de talrijke gedeeltelijk vernielde en wederopgebouwde torens, kastelen en versterkte vestigingen. Het stadje en de omgeving ademen geschiedenis. Dat is ook Forbes en Karel De Gucht niet ontgaan! Het Amerikaanse Forbes Magazine plaatste Gaiole bovenaan zijn lijst van "Meest idyllische plaatsen om te wonen van Europa” en de politicus kocht er een mooi optrekje.

Prik en Tik - Chianti - Gaiole

Maar Gaiole is vooral belangrijk voor het imposante Castello di Brolio op een heuvel net buiten de stad. Hier is de Chiantiwijn geboren! De Ricasoli familie produceert hier al eeuwenlang excellente wijnen maar het was Bettino Ricasoli die in de 19de eeuw het recept voor de Chianti creëerde. Dit recept was tot in 1967 de absolute standaard voor alle Chianti Classico wijnen. Hier vind je alle informatie om je bezoek aan dit imposante wijnerfgoed voor te bereiden.

Link: https://ricasoli.com/en

Onze Toscanen

Enkele proefnotities bij de beste Toscaanse wijnen uit ons aanbod.

1. Chianti Classico Castello di Querceto DOCG

Een glanzende robijnrode chianti met een waaier van aangename aroma's. Een droge, harmonieuze wijn, soepel en elegant. Kan 8 tot 10 jaar bewaard worden! Winnaar van de Médaille d'Argent IWSC 2013 en de Médaille d'Argent Concours Mondial de Bruxelles 2014. Lekker bij zowel harde als zachte kazen en rood vlees.

2. Chianti Classico Castello di Querceto Riserva

De grotere broer van de vorige wijn. Een donkere robijnrode wijn met granaatrode schitteringen en royale aroma's. Een karaktervolle wijn met aangename tanines en een bewaarpotentieel van 15 tot 18 jaar! Winnaar van de Médaille d'Or Berliner Wine Trophy en een schitterende 90/100 quotering in Wine Spectator. Doet het prima bij grillgerechten en rood vlees zoals een bistecca Fiorentina.

3. Banfi Chianti Annata

Banfi is zonder twijfel één van de belangrijkste wijnproducenten in Toscane. Hij heeft enorm veel betekend voor de renaissance van de machtige Brunello-wijnen en de creatie van de zogenaamde “Super Tuscans”. Deze voluptueuze Chianti wordt geproduceerd op basis van vooral Sangiovese-druiven afkomstig van de zuidelijke heuvelflanken van Montalcino. Ideale begeleider van kazen en rood vlees.

4. Villabello Rosso Di Toscana

Geen Chianti maar wel een moderne Rosso di Toscana IGT. Een robijnrode wijn op basis van Sangiovese, Syrah en Merlot met aroma’s van peper en zwarte bessen. In de mond proef je pruim en blauwe bessen. Deze wijn past goed bij pasta’s, salades, charcuterieschotels en geitenkazen.