Wijnen zijn eigenlijk net zoals seizoensgerechten. Een stevig stoofpotje smaakt nu eenmaal stukken beter in de herfst of de winter dan op een zwoele zomeravond. En dat geldt ook voor wijnen. In de herfst drinken we liefst een robuuste wijn met flink wat kruidigheid. Die frisse roséwijnen sparen we wel op tot het eerste lentezonnetje daar is.

Rik ging op zoek naar de beste herfstwijnen in het Prik&Tik aanbod die het prima doen bij een stoofpotje, een wildschotel of zomaar in die luie zetel bij de haard.

  1. Graves Rouge Grand Réserve

Het huis Kressman produceert al 150 jaar met heel veel vakmanschap de lekkerste bordeauxwijnen. Deze graves is daar een mooi voorbeeld van. Een echte topwijn, tegelijkertijd soepel en krachtig voor een heel correcte prijs. Je proeft rijp steenfruit en kruiden, pure chocolade en zelfs toetsen van hars en gebrande aroma’s. Een ideale herfstwijn met veel karakter die perfect past bij een cassoulet of een confit de canard.

  1. Viña La Pinta Malbec

Een krachtige en kruidige malbec mag zeker niet ontbreken in dit overzicht. Deze Argentijnse malbec uit de Mendoza regio pakt uit met een intens paarsrode kleur die al meteen het beste doet vermoeden. De neus is fruitig en licht gekruid. Deze schitterende wijn heeft een mooi evenwichtige smaak van rood fruit. Heel lekker bij een gegrilde steak met bearnaise- of pepersaus.

  1. Château David Medoc Rouge

Deze vollerode wijn uit de westelijke Médoc is een door Sabine Coutreau zorgvuldig samengestelde blend van cabernet sauvignon, cabernet franc, merlot en petit verdot. Een heel evenwichtige wijn die zijn complexiteit dankt aan de rijping op Franse eikenhouten vaten. Je ruikt aroma’s van rood fruit en heel zorgvuldig gedoseerde houttoetsen op de achtergrond. Je proeft veel rijp fruit zoals pruimen en cassisbessen en de zachte tannines in de afdronk garanderen een mooi bewaarpotentieel. De ideale wijn om bij je wildgebraad te serveren.

  1. Fado Réserva

Ook een gastronomische witte wijn doet het heel goed in de herfst en deze Portugese Fado Reserva is daar een prima voorbeeld van. Deze strogele Fado is een blend van viognier en vier inheemse druivenrassen: síria, arinto, verdelho en gouveio. Je proeft de versmolten en intense tonen van rijpe abrikoos, roze pompelmoes en witte perzik. De zes maanden rijping op eikenhouten vaten geeft de wijn extra body. De ideale begeleider van een stevige moot gebakken kabeljauw met een hollandaisesaus.

  1. Cepas Viejas Merseguera DOP Valencia

Ook deze lichtgele murviedro uit de regio rond Valencia houdt goed stand in de herfst. De muscatdruiven tekenen voor de zoete, fruitige smaak met op de achtergrond toetsen van acaciahoning. Heel zacht en rond. Serveer hier een stukje foie gras bij met wat toast en uienconfituur en je herfstavond kan niet meer stuk!

Tip van Rik: ga in de Prik&Tik webshop in de menubalk met filters naar de knop ‘lekker bij’ en je vindt meteen de wijn die het beste past bij je favoriete gerecht.