Iedere wijn zijn fles

Heel wat wijnregio’s hebben hun eigen specifieke flessen. De flessen uit de Bourgognestreek zijn wat boller, een Bordeauxfles is slanker enz. Maar één ding hebben deze flessen gemeen: meestal zijn ze groen of zelfs bijna zwart. Ik ging voor jou op zoek naar de reden voor die keuze en het antwoord is: ‘oxidatie’!


Oxi-watte?

Als de wijn in de afgesloten fles in contact komt met zuurstof, gaat de wijn oxideren - met alle gevolgen van dien! De smaken en aroma’s gaan verloren, de wijn wordt muf en zuur. De fles goed luchtdicht afsluiten verhelpt niet alle problemen. Als de wijn zonlicht te zien krijgt gaat hij toch nog oxideren en daar moet een stokje voor gestoken worden. De oplossing? Groen of zwart getint glas, dat het zonlicht blokkeert zodat oxidatie geen kans krijgt.


Waarom die transparante roséfles dan?

Sommige witte en roséwijnen worden toch gebotteld in kleurloze flessen. Bij deze wijnsoorten is dat niet echt een probleem omdat die wijntjes meestal bedoeld zijn om meteen te drinken. Duurdere witte wijnen met bewaarpotentieel worden net zoals de rode exemplaren gebotteld in groen getinte flessen.

Ontdek al onze wijnen hier: www.prikentik.be/wijn-bubbels

wijn