“Schat, staat de witte wijn koud?” “Oeps, nee!” Het kan de beste overkomen: je witte wijn vergeten te koelen of gewoon de wijnconsumptie tijdens de BBQ lichtjes onderschat. Hoe los je dat in een handomdraai op zonder dat je witte of roséwijn aan kwaliteit inboet?

Een gouden tip: je wijn zeker NIET in de diepvries leggen. Toegegeven, hij zal snel koel zijn maar zijn lekkere smaak zal hij onverbiddelijk verliezen. Die blijft door de abrupte afkoeling achter in de diepvries.

Een betere tip is de klassieke ijsemmer. Die vul je niet enkel met ijsblokjes maar ongeveer fifty/fifty met ijsblokjes en koel water. Na 15 à 20 minuutjes zal je favoriete witte of rosé voldoende koel zijn om je BBQ of terras op te leuken.

Een extra tip om je ijsemmer nog efficiënter te doen koelen? Zout! Zout zal de ijsblokjes sneller laten smelten en de broodnodige warmte die daarvoor nodig is, onttrekken de ijsblokjes aan de fles. Pure chemie!

Koelen in de ijskast kan natuurlijk ook en dat proces kan je dan weer lichtjes versnellen door je flessen in een vochtige handdoek te draaien.

Prik en Tik - Wijnstreken - Wijnhack hoe krijg je je wijn snel koud

Enkele zomerfavorieten, die je nu al koud kan zetten:

Wit

Rosé