De combinatie kaas & wijn is een echte klassieker. Een gevarieerde kaasplank met walnoten, druiven, een potje uienconfituur en enkele flessen wijn tover je zo op tafel. De avond kan niet meer stuk!

Maar is kaas en rode wijn wel de perfecte match? Of bestaan er betere alternatieven?

Laten we meteen een misverstand uit de weg ruimen. Kaas en rode wijn zijn in veel gevallen niet de ideale partners. Witte wijn is doorgaans een betere optie. Met een sauvignon blanc, een chardonnay of een riesling bijvoorbeeld zit je bijna altijd goed. Ga je toch voor rood, kies dan een lichte rode wijn met weinig tannines zoals een pinot noir uit Bourgogne.

Een goede vuistregel is dat je bij een lichte kaas ook kiest voor een licht wijntje en dat alleen sterke kazen goed passen bij een krachtpatser uit de Bordeauxstreek of de Rhônestreek.
Nog een tip: kies wijn uit dezelfde regio als de kaas. Wijn en kaas uit dezelfde regio zijn vaak goed op elkaar afgestemd. Zo gaat een geitenkaasje uit de Loirestreek goed samen met een sancerre en een stuk Spaanse manchego doet het prima bij een rioja. Bij een roquefort kies je dan weer voor een sauternes of zelfs een porto.

 TIP: voor een geslaagde kaas- en wijnavond ga je dus best voor een tweetal verschillende wijnen, afhankelijk van de kazen die je serveert. Voor de witte wijn suggereren we een niet te droge riesling uit de Moezel of de Elzas. Voor de rode wijn is een soepele chianti een goede keuze.

PrikenTik - wijnstreken - kaasenwijn   PrikenTik - wijnstreken - kaasenwijn2

Lieserer Niederberg Helden Riesling Kabinett Feinherb

Een moderne halfdroge riesling uit de Moezel. Een lekkere lichte wijn met slechts 11° alcohol. De perfecte begeleider van al uw kaasschotels.

Castello di Querceto, chianti classico DOCG

Deze lichte chianti met slechts 12.5° alcohol is een klassieke blend van 92% Sangiovese en 8% Canaiolo. Een soepele en elegante wijn die mooi harmonieert met zowel zachte als harde kazen.