3 warme cocktails die je moet proberen!

Heb jij al van een Hot Aperol gehoord? Deze bittere drank, die we vooral kennen van de zomerse Aperol Spritz, past perfect ook in een winterse en hartverwarmende cocktailcreatie. De Hot Aperol brengt het gezellige van een glühwein en het frisse van de Italiaanse topper heel goed samen. Riks nieuwe favoriet.

Maar de traditionalisten moeten niet bang zijn. We got you. Of beter: Rik's got you. Ook de klassieke 'gloeiwijn', van de Duitse Weihnachtsmarkten, staat vandaag op het receptenmenu. Meer nog: de Amerikaanse Hot Toddy, een soort van anti-verkoudheidsmiddeltje voor levensgenieters, wordt ook helemaal uitgelegd hieronder.

 

Recept: Hot Aperol

De populairste cocktail met Aperol is ongetwijfeld de Aperol Spritz, maar door de groeiende liefde voor deze drank is er ook een winter variant ontstaan, de warme Aperol. Want geef nu zelf toe, je wil ook in de winter genieten van het unieke zoet-bittere smaakprofiel van dit feloranje drankje.

De Hot Aperol gebruikt het recept van glühwein als basis om een heerlijke winterdrank met Italiaanse invloeden te maken. De warmte intensiveert de unieke bitterzoete smaak van Aperol, waardoor het de perfecte metgezel is voor een koude winteravond.

Dit heb je nodig:

 

Zo maak je het:

  1. Doe de Aperol, de wijn, het sap en de siroop in een kookpot. Verwarm maar let erop dat je mengsel niet gaat koken. Dan verdampt namelijk de alcohol.
  2. Giet de Hot Aperol in glazen en werk af met de sinaasappel, een kaneelstokje en wat steranijs.
  3. Geniet!

 

Recept: Glühwein

En dan heb je natuurlijk ook nog de Glühwein. Deze warme wijn is bij vele een vaste wintertraditie. Waan je zo op een Duitse kerstmarkt, tussen de ‘bratwurst’ en de gebreide mutsen, met dit traditionele glühwein recept.

Dit heb je nodig:

  • 1 citroen of sinaasappel
  • kruidnagels
  • steranijs
  • kaneelstokje
  • laurier
  • 1 fles stevige rode wijn
  • 80 g bruine suiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • scheut cognac

 

Zo maak je het:

  1. Was de citroen of sinaasappel en prik daar een vijftal kruidnagels in. Leg hem in een kookpot.
  2. Doe alle andere ingrediënten erbij en verwarm het geheel op een zacht vuurtje. Laat het ongeveer een halfuurtje pruttelen zonder het aan de kook te brengen.
  3. Serveer warm. Schol!

 

Recept: Hot Toddy

Al sinds de 18e eeuw is dit een favoriet bij Schotse snotneuzen – letterlijk dan. De Hot Toddy stond namelijk traditioneel bekend als een middel tegen de kou of een verkoudheid. Misschien kent jouw oma dit drankje ook nog wel, want ook hier in België schrijven sommige oma’s dit voor tegen de keelpijn.

Met zijn mix van whisky, heet water, honing en citroen zorgt het voor een verwarmend gevoel door je hele lichaam. Trouwens, het is niet alleen een opwarmertje. Dit drankje is ook nog eens gewoon heel erg lekker.

Dit heb je nodig:

  • 18 cl water
  • 5 cl whiskey
  • 2-3 tl honing, naar smaak
  • 2-3 tl citroensap, naar smaak
  • schijfje citroen
  • kaneelstokje

 

Zo maak je het:

  1. Breng het water aan de kook in een kookpot en giet het daarna in een mok. Een glazen exemplaar is het mooist.
  2. Doe de whiskey, de honing en het citroensap erbij. Roer tot de honing onzichtbaar wordt. Als het wat zoeter mag, doe er dan meer honing bij. Citroensap geeft net een extra kick.
  3. Werk af met een schijfje citroen en een kaneelstokje.
  4. Laat het smaken.

 

Liever lui dan moe? Je kan bij ons ook kant-en-klare glühwein kopen!

Heb je de smaak voor warme cocktails nu echt te pakken? Rik heeft ook een handvol heerlijke koffiecocktails bedacht!