But first, coffee! De lekkerste warme koffiecocktails

Koffie is meer dan alleen een ochtendritueel, het is een wereldwijde passie die mensen over de hele wereld herenigt. Voor velen is koffie een trouwe metgezel voor de vroege ochtenduren of een energiebooster voor tijdens de lange werkdagen. Maar wist je dat je koffie ook perfect kan combineren in een cocktail? Koffie en cocktails zijn op zichzelf al heerlijke dranken, maar als ze worden gecombineerd, ontstaat er een nieuwe dimensie van smaak. Koffiecocktails combineren de pit van hete, sterke koffie met de kick van een traditionele alcohol. Het geheel wordt ronder en zachter gemaakt met slagroom. Het resultaat? De perfecte drank voor na een lange maaltijd – of gewoon een avond bij het haardvuur.

Irish Coffee

Zelfs een noodlanding met het vliegtuig kan een positief kantje hebben … De Irish Coffee werd namelijk op zo'n moment bedacht! In 1943 moest een vliegtuig het luchtruim verlaten door het slechte weer in, je raadt het al, Ierland. Als compensatie voor de vertraging en de schrik serveerde chef-kok en barman Joe Sheridan de passagiers iets heel speciaals: koffie met whiskey en een scheutje room op het af te toppen.

Toen de passagiers hem vroegen wat het was, antwoordde hij “Irish Coffee”. Door zijn creatie op de luchthaven te introduceren kreeg zijn drankje al snel internationale aandacht en verspreidde het zich over heel de wereld. En met reden: dit drankje is heerlijk hartverwarmend. Dus hoe maak je Irish Coffee?

 

Dit heb je nodig:

  • 1 tl bruine suiker
  • 20 cl vers gezette hete koffie
  • 5 cl Jameson Irish whisky
  • ongezoete, halfopgeklopte room
  • cacaopoeder

 

Zo maak je het:

  1. Kies een groot mooi glas uit. Verwarm het glas door het volledig te vullen met heet water en giet dit na 10 seconden leeg.
  2. Doe een bodempje bruine suiker in het glas.
  3. Meet de whiskey af met een barmaatje en giet hem erbij.
  4. Giet de koffie erbij tot 2/3 van het glas gevuld is en roer het geheel door elkaar met een barlepel.
  5. Voeg nu heel rustig de half opgeklopte room toe en besprenkel met cacao. Laat het smaken!

 

Tip van Rik: Kies voor een kwaliteitsvolle whiskey zoals Jameson die het drankje een zacht en mild karakter geeft.

 

Tip 2 van Rik: Je kan ook gewoon slagroom gebruiken in plaats van halfopgeklopte room.

 

Hasseltse koffie

De hoofdstad van de smaak kan natuurlijk niet achterblijven als het gaat over lekkere koffiecocktails. De geschiedenis van Hasselste koffie gaat terug tot de jaren 1980, toen lokale koffieliefhebbers begonnen te experimenteren met het combineren van koffie en jenever, een ander lokaal product waar de stad bekend om staat. Jenever is een sterke drank met een rijke smaak, en het bleek een perfecte partner te zijn voor koffie.

En dus werd er in Hasselt een variant bedacht op de Irish Coffee met de zuivere jenever van Smeets. Je krijgt er net dezelfde kick van als andere warme koffiedrankje maar steunt er ook nog 's lokale handelaars mee. Dus hoe ga je aan de slag om Hasseltse koffie te maken?

 

Dit heb je nodig:

  • 3 cl slagroom
  • 1 tl bruine suiker
  • 1 stuk sinaasappelschil
  • 3 cl Smeets jenever
  • 1 kopje sterke koffie

 

Zo maak je het:

  1. Wil je je Hasseltse koffie langer warm houden? Verwarm dan je koffieglas door heet water in je glas te doen en het vervolgens weg te gieten.
  2. Werk je met zelfgemaakte slagroom? Klop hem dan eerst op.
  3. Doe de suiker en de in stukjes gesneden sinaasappelschil in een vuurvast glas.
  4. Verwarm de jenever in een pannetje. Flambeer hem en giet hem in het glas.
  5. Giet de vers gezette koffie erbij.
  6. Top af met de slagroom en serveer. Schol he!

 

Tip van Rik: Je kan je Hasseltse koffie afwerken met een beetje geraspte chocolade boven op je slagroom als extra finishing touch.

 

Franse koffie

Franse koffie is weer een tikje anders. Deze stevige opkikker maak je met triple sec (Cointreau of Grand Marnier). Trouwens: eigenlijk bestaat deze cocktail al veel langer dan de Ierse versie. In de 19e eeuw werd hij namelijk al geserveerd, maar dan onder de naam 'Gloria'. Heel af en toe zie je er zelfs eentje met cognac. Maar Rik houdt het vandaag bij de 'classique'.

 

Dit heb je nodig:

  • 4 cl verwarmde Cointreau
  • 10 cl hete zwarte koffie
  • slagroom
  • 1 el suiker

 

Zo maak je het:

  1. Warm allereerst het glas op door het te vullen met warm water en een paar minuten zo te laten staan. Giet daarna het water weg.
  2. Zet de Cointreau in een glas in de microgolfoven en warm hem 15 seconden op. Pas op dat je hem niet laat koken!
  3. Giet de Cointreau in een koffieglas en meng er de koffie en de suiker onder.
  4. Schep de slagroom voorzichtig erbovenop en geniet!

 

Tip van Rik: geen zin om in een grote fles Cointreau te investeren voor deze koffie? We hebben ook kleine en mini flesjes drank in het assortiment!

 

Tip 2 van Rik: drink je wel vaker één van deze dranken? Dan raadt Rik aan om te investeren in Irish Coffee Glazen. Die zijn vuurvast en laten je cocktail er extra lekker uitzien. Want geef toe, een mok nodigt tot minder uit?