Een glas wijn smaakt altijd. Maar soms mag het wel wat meer zijn! Daarom heeft Rik vijf heerlijke wijncocktails bedacht, met voornamelijk Spaanse en Portugese wijnen. Maak ze zoals ze hieronder staan of vervang deze cuvées door alcoholvrije wijn om er mocktails van te maken.
Sangria Bianca
Het fijne aan sangria: het luistert allemaal niet zo nauw. Gebruik dit recept dus als een leidraad voor de witte en lichte frisse variant van de beroemde rode sangria. De Spaanse wijn Estrella de Murviedro past perfect in deze drank, die je altijd kan aanlengen met bruiswater of citruslimonade.
Dit heb je nodig:
- 35 cl Martini Bianco
- 75 cl Copeo Pompelmoes
- 75 cl Estrella de Murviedro Blanco
- pompelmoes
- citroen
- witte druiven
- perzik
- nectarine
Zo maak je het:
- Snij het fruit – dat mag ook ander zomerfruit zijn – in stukken en doe ze in een grote kan.
- Giet er nu de Martini, het sap en de wijn bij.
- Zet de kan in de koelkast. Hoe langer je de sangria laat 'brouwen', hoe sterker de smaak.
- Salud!
Rosé-Aperol Spritz
De Aperol Spritz ken je natuurlijk al. Maar deze variant met sprankelende rosé wijn en passievruchtensap is minstens even lekker. Ook mousserende wijnen zijn ideaal voor een cocktail.
Dit heb je nodig:
- 40 cl Looza Passievruchten
- 15 cl Aperol
- 5 cl Pulco Limoen
- 1 tl suiker
- 40 cl Cava GM Rosé
- ijs
- sinaasappelschijfje
Zo maak je het:
- Meng het sap, de Aperol en de suiker al roerend door elkaar.
- Giet in een wijnglas met ijs en top af met Cava GM Rosé.
- Werk je glas af met een schijfje sinaasappel.
- Genieten maar!
New York Sour
Wil je je extra fancy voelen? Maak dan deze New York Sour cocktail. Hij zit boordevol geraffineerde smaken en is ook nog eens mooi om te zien. Riks keuze voor deze wijncocktail is de Fado Réserva, een Portugese wijn.
Dit heb je nodig:
- 4 el Bulleit Bourbon 45°
- 2 el Pulco Citroen
- 1 el esdoornsiroop
- 1 el Fado Réserva rood
- citroenschijfje
- ijs
Zo maak je het:
- Doe de bourbon, het citroensap en de esdoornsiroop in een shaker met ijs en schud tot het geheel koud is.
- Giet de drank door een strainer in een highball glas met ijs.
- Giet de wijn voorzichtig in het glas om een apart laagje te creëren.
- Garneer met een citroenschijfje.
- Laat het smaken!
Bicyclette
Bitter en fris is de lekkerste combinatie voor de lente. De Campari laat deze droge witte wijn nog meer schitteren en het resultaat is een bijzonder aperitief.
Dit heb je nodig:
- 10 cl Campari
- 20 cl Porca De Murca Réserva wit
- ijsblokjes
- citroenschijfjes
Zo maak je het:
- Giet de Campari in een lowball glas met ijsblokjes.
- Doe er de witte wijn bij.
- Garneer met citroenschijfjes.
- Tchin tchin!
White Wine Mojito
Voor iedereen die op zoek is naar een lichtere versie van de klassieke Mojito is er deze White Wine Mojito. Evenveel smaak maar minder kans op een kater.
Dit heb je nodig:
- 12 cl Cepes Viejas Merseguera DOP Valencia
- Stëlz Hard Seltzer Lime
- 1 tl agavesiroop
- limoenpartjes
- muntblaadjes
Zo maak je het:
- Doe de limoen, de munt en de agave in een glas en 'muddle' of plet.
- Giet de seltzer en de wijn erbij.
- Werk af met muntblaadjes.
- Bottom's up!
Hou je het liever simpel? Koop dan gewoon een lekkere kant-en-klare sangria!