Je hebt het ongetwijfeld al eens gezien: een zwierige bartender die als een volleerde circusartiest met flessen en glazen jongleert. Dat ziet er heel leuk uit, maar het is natuurlijk vooral voor de show. Een lekker cocktail maak je in de eerste plaats door de basistechnieken goed te beheersen. Wij hebben voor jou de geheimen van shaken, stirren, muddlen, siropen en inhoudsmaten ontrafeld. 

Bartender

 

Shaken, de basis van elke spectaculaire cocktail

Shaken is een heel belangrijke bartechniek en, een niet onbelangrijk pluspunt, je kan er je gasten mee imponeren. Een cocktail shaken heeft twee doelen: de ingrediënten mengen en het drankje koelen. De meest voorkomende shakers zijn de metalen cobbler shakers en de Boston shakers met een mixglas. Beide modellen zijn perfect bruikbaar voor alle cocktails, maar beginnende bartenders kiezen best eerst voor een cobbler. Die is wat handiger in gebruik door zijn ingebouwde strainer.

 

Enkele tips

 • Gebruik ijsblokjes die rechtstreeks uit de diepvriezer komen. Hoe kouder, hoe beter, want zo verdun je de cocktail minder. Gebruik dus zeker geen crushed ice. Dat smelt te snel waardoor je cocktail waterig wordt.
 • Shake lang genoeg. De meeste cocktails zijn goed geshaket na 10-12 seconden. Wanneer de shaker condenseert, is de cocktail meestal koud genoeg. Je kan ook beter iets te lang shaken dan te kort.
 • Sluit je shaker goed af! Shake ook horizontaal, met de bovenkant naar je toe. Als er dan toch iets misgaat, blijven je gasten tenminste gespaard.

cocktail

 

Stirred, not shaken

Stirren is de Engelse term voor roeren. Stirren heeft hetzelfde doel als shaken: de bestanddelen mengen en de cocktail koelen. Toch is er een groot verschil met shaken. Stirren is veel minder brutaal voor de ingrediënten van je cocktail.

Maar welke cocktail moet je nu shaken en wanneer is stirren aangewezen? De basisregel is eenvoudig: wanneer je vruchten- of groentesap of eiwit gebruikt, shake je. De rest kan je beter stirren. Stirren doe je met een gegroefde bar spoon of cocktaillepel.

Spoon

 

Hoe kies je de perfecte muddler?

Muddlen of kneuzen is de techniek waarbij je de sappen en aroma’s uit je ingrediënten haalt door ze te pletten. Dit is ook één van de meest precieze technieken die je kan toepassen. Je hebt namelijk al snel te veel gekneusd, zeker bij verse kruiden. Eens de sappen uit je vruchten zijn vrijgekomen, stop je dus best met muddlen. Als je de schil van bv. een limoen te lang kneust, geeft deze een onaangename bittere smaak aan je cocktail af.

Er zijn verschillende soorten en modellen muddlers, hier is een kort overzicht:

 • Roestvrijstalen en kunststoffen muddlers zijn hygiënisch en kan je ook gemakkelijk onderhouden.
 • Houten muddlers zijn vaak iets zwaarder en liggen heel goed in de hand. Je moet ze wel heel goed onderhouden zodat er geen vuil in het hout achterblijft.
 • Muddlers met een gladde onderkant lijken een beetje op kleine honkbalknuppels. Het grote voordeel is dat je ze altijd kan gebruiken, maar je zal soms wat harder moeten werken. Zeker bij appels of citrusvruchten.
 • Muddlers met groeven zijn heel efficiënt voor stevige ingrediënten, maar gebruik ze heel erg voorzichtig bij verse kruiden zoals munt! Als je niet oplet, heb je een bittere muntpasta in je mojito in plaats van mooie blaadjes die hun aroma’s volop vrijgeven.

Veel professionele bartenders hebben verschillende muddlers in huis en gebruiken het model dat het beste past bij de cocktail die ze bereiden. 

Muddler

 

Bereid zelf je siropen

Siropen

Sommige cocktailrecepten zijn snel en gemakkelijk klaargemaakt met vlot verkrijgbare ingrediënten. Maar wat als je je eens wilt wagen aan een speciale cocktail? Dan merk je meteen dat een gevorderde bartender een heel arsenaal aan siropen, likeuren en bitters nodig heeft. Vooral siropen en likeuren zijn soms zo specifiek dat je ze maar voor één recept kan gebruiken. Wil je een Sex on the Beach maken, maar heb je geen perziklikeur? Maak dan je eigen perziksiroop en gebruik deze in plaats van de likeur. Zorg er dan wel voor dat je iets meer andere alcohol, in dit geval wodka, toevoegt om de smaakbalans in ere te houden.

 

Klassiek suikerwater

Wat heb je nodig?

 • 400 g   kristalsuiker
 • 250 ml water

Hoe maak je het?

 • Neem een steelpan en breng het water aan de kook. Zet het vuur lager en voeg de suiker bij het warme water. Los de suiker al roerend op en haal de pan van het vuur zodra de suiker is opgelost. Laat de siroop niet koken anders wordt hij te zoet en te dik. Laat het suikerwater afkoelen en bewaar in een fles met dop.
 • Dit is het basisrecept voor suikerwater. Wil je een variant maken, zoals perziksiroop? Dan gebruik je maar half zoveel suiker omdat het fruit zelf zoet is. Voor 250 ml water gebruik je 200 g suiker en 1 à 2 perziken, afhankelijk van de grootte.


In onze webshop vind je een mooie gamma kant-en-klare siropen van specialist Monin.

 

Leer Engelse inhoudsmaten lezen

Soms kom je een geweldig cocktailrecept tegen, maar maakt het gebruik van ‘ounces’ of ‘parts’. Zeer frustrerend, zeker als je geen doorgewinterde bartender of een rekenwonder bent. Wij helpen je hier om Engelse recepten gemakkelijk om te rekenen.

1 fluid ounce mag je gelijkstellen aan 3 cl of 30 ml. De gemakkelijkste manier om recepten om te rekenen, is door de pony te gebruiken. De pony is de kleine kant van een jigger. De jigger die je in onze Prik&Tik webshop kan kopen, bevat aan de grote zijde 50 en aan de kleine zijde 30 ml.

Zie je dus ounces of halve ounces staan? Reken het om met je jigger.

‘Parts’ of delen duiden geen specifieke hoeveelheid aan, maar gewoon een verhouding. Als je 2 delen rum en 1 deel limoensap moet gebruiken, staat er dus eigenlijk dat je dubbel zoveel rum als limoensap nodig hebt. Dit is natuurlijk niet zo praktisch, want je weet niet altijd hoeveel er precies in je glas past. Daarom kan je een deel vaak gelijkstellen aan een ounce, 3 cl dus. Kijk wel altijd even na of je zo niet te veel of te weinig hebt.

Een extra tip?  Met één eenvoudige formule heb je zo een echte klassieker op tafel getoverd. Neem 2 delen basisalcohol, 1 deel zuur en 1 deel zoet. Giet ze over ijs in een cocktailshaker en schudden maar! Hier lees je alles over.

 inhoudsmaten

 

Aan de slag!

Sta je ondertussen te popelen om een aantal van deze technieken uit te proberen? Probeer dan eens om een klassieke Mai Tai of Old Fashioned te maken!