Eindelijk zomer! Of je de vakantie nu op een zonovergoten eiland doorbrengt of op een bankje in je eigen tuin… Een ijskoud drankje smaakt altijd! Dat hebben ook de Amerikanen goed begrepen, want zij genieten al jaren van slushies en granita’s, de diepgevroren versie van frisdrank. Er verschijnen steeds meer gesofisticeerde versies, met en zonder alcohol. Rik heeft er alvast een paar voor je uitgekozen. Daar drinken we eentje op!
Frosé: ijskoude elegantie
Nee, het is geen typfout, wel een onstuitbare nieuwe trend. Frosé – een samentrekking van frozen rosé – heeft al menige terrasjes in New York veroverd, en is nu ook klaar om Vlamingen in te pakken. Deze zoete, bevroren rosé is dan ook onweerstaanbaar verfrissend, zonder als een kinderdrankje aan te voelen.
Dit heb je nodig (voor 6 porties):
- 750 ml rosé
- 100 ml Lumba suikersiroop
- 225 g aardbeien (in partjes)
- 70 ml citroensap
Zo maak je hem:
- Giet de rosé in een schaal en zet hem minstens 6u in de diepvriezer.
- Warm de suikersiroop samen met de aardbeien op. Giet door een zeef in een klein kommetje en laat afkoelen.
- Doe de bevroren rosé in een blender, voeg het citroensap, de aardbeisiroop en een handvol crushed ice toe in een blender. Blend tot een homogeen geheel. Zet de blenderbeker ongeveer 30 minuten in de diepvriezer.
- Blend opnieuw. Serveer in een gekoeld glas.
Aperol Slushy: Italiaans ijsdrankje
Het bittere aperitief Aperol is een uitstekende dorstlesser. De stap naar een ijsdrankje is dus snel gezet. Deze creatie past perfect bij antipasti-schotels en pastagerechten.
Dit heb je nodig (voor 4 porties):
- 12 cl tequila blanco
- 8 cl Aperol
- 8cl limoensap
- 12 aardbeien (in partjes)
- Een scheutje honing
- Aardbeien en muntblaadjes als garnering
- 3cl warm water
Zo maak je hem:
- Meng de honing met 3 cl warm water in een kommetje. Giet deze honingsiroop in een blender, samen met de aardbeien, de tequila, de Aperol en het limoensap, en mix. Zet het mengsel minstens 3 uur in de diepvriezer.
- Haal het mengsel uit de diepvriezer, voeg een handvol ijs toe en mix. Serveer in grote glazen en werk af met een aardbei en een blaadje munt.
Avocado Margarita: hipper dan hip
In salades, op toast en zelfs in huidverzorging: avocado’s zijn overal. Deze vrucht is de chouchou van de hipsters. Niet alleen omdat hij er mooi uitziet op Instagram-foto’s, maar ook omdat hij boordevol vitamines en gezonde vetten zit. Een slimme toevoeging voor een frozen drink, dus.
Dit heb je nodig (voor 8 porties):
- 1 ontpitte en gepelde avocado
- 16 cl tequila blanco
- 16 cl triple sec
- 16 cl limoensap
- 2 tl gehakte koriander
- 2 tl zout
- 2 tl fijngeraspte limoenzeste
- 1 limoenpartje
- Een snuifje cayennepeper
- 8 limoenschijfjes als garnering
Zo maak je hem:
- Meng het zout met 1 tl limoenzeste op een bordje. Ga met het limoenpartje over de rand van elk glas en druk het daarna in het zestemengsel.
- Mix de avocado, de tequila, de triple sec, het limoensap, de koriander, de cayennepeper en de rest van de limoenzeste samen met een handvol crushed ice in een blender.
- Giet in de glazen die je net versierd hebt en garneer met een limoenschijfje.
Abrikozensorbet float: dessert en drankje in één
Sorbet in een drankje? Waarom ook niet! In navolging van de soda floats – frisdrank met een bolletje roomijs erin – worden er steeds meer gezondere ijsdrankjes met sorbet geboren. Een heerlijke verrassing op een warme dag!
Dit heb je nodig (voor 6 porties):
- 200 g suiker
- 450 g abrikozen
- 1 fles cava
- 40cl water
Zo maak je hem:
- Breng de suiker, de abrikozen, 20 cl cava en 40 cl water aan de kook in een pot. Laat 10 tot 15 minuten verder sudderen op een laag vuurtje tot de abrikozen zacht zijn. Laat volledig afkoelen.
- Giet het abrikozenmensgel in een blender en pureer tot het glad is. Voeg wat water toe en giet in een schaal. Zet minstens 4 uur in de diepvriezer.
- Vul glazen met cava en voeg er een bolletje sorbet aan toe.
Extra tip: Krijg je snel hoofdpijn van ijskoude drankjes? Druk je tong dan tegen je gehemelte om deze ‘brain freeze’ tegen te gaan.