Het is weer tijd voor sangria!

Heb je echt wel een zomer gehad als je niet op zijn minst één keer van een sangria hebt genoten? Als de zon begint te schijnen, zie je overal meer glazen sangria verschijnen. Vraag je je af waar sangria vandaan komt? Het komt natuurlijk uit Spanje. Het woord "Sangria" is eigenlijk afgeleid van het Spaanse woord "sangre", wat "bloed" betekent, vanwege de prachtige dieprode kleur van de drank. Het is simpelweg onmisbaar tijdens gezellige zomeravonden.

Deze traditionele Spaanse drank wordt gemaakt door wijn te mengen met fruit. Wil je de sangria op de authentieke manier proeven? Bereid het dan een paar uur van tevoren, net zoals de Spanjaarden dat doen. Op die manier krijgt het fruit voldoende tijd om de sangria nog meer smaak te geven.

Welke wijn voor sangria?

De keuze van de wijn is essentieel voor een geslaagde sangria. De Spanjaarden hebben het goed gezien met hun Spaanse wijnen; hun nationale trots tempranillo, rioja en granacha lenen zich er perfect voor.

Je kan ook Franse, Italiaanse of nieuwe wereld-wijnen proberen. Je moet alleen rekening te houden met het volgende. Ga niet voor zware wijnen boordevol tannines, zoals merlot of cabernet sauvignon. Die staan in de weg van de lichtheid van je drankje. Pinot noir laat je ook best links liggen. Veel te zuur!

Als je het aan Rik vraagt, is een Spaanse wijn de beste keuze.

 

De beste sangria’s in ons assortiment

Liever een kant-en-klare sangria? Quint sangria komt in verschillende kleuren, in een fles van 75 cl of een bag-in-box van 3 L. En je hoeft je geen zorgen te maken, geopend blijft deze sangria nog zeker 6 maanden goed. Quint Sangria is geproduceerd in Spanje met plaatselijke ingrediënten en is verkrijgbaar in het wit, rood of rosé.

Loléa sangria komt in een fles die zo mooi is dat je hem zeker wil bijhouden. Deze artisanale lichtbruisende sangria is gemaakt met natuurlijke ingrediënten op basis van mediterrane citrusvruchten en zachte perzik, kwaliteitsvolle cabernet sauvignon, tempranillo en een vleugje kaneel. Ook hier kan je kiezen voor rood, wit of rosé.

Sinds kort is er ook de alcoholvrije Night Orient sangria, voor de fijnproever in de groep die liever een dagje alcohol overslaat maar toch wil meegenieten van een heerlijke sangria.

 

Welk fruit in sangria?

Eigenlijk is er één regel voor sangria: er zijn geen regels. Gooi er gewoon al het zomerfruit in dat je lekker vindt of nog in huis hebt. Maar als je geen inspiratie hebt, heeft Rik nog wel wat tips.

Bij rode wijn passen de traditionele appelstukjes, citroenschijfjes, sinaasappelpartjes en gehalveerde druiven. Met aardbeien, blauwe bessen, ananas en watermeloen til je je creatie naar een hoger niveau. Verrassen doe je dan weer met granaatappel of rabarber. In een witte sangria – hier vind je het recept – zijn witte druiven, Granny Smith appels en perziken heel lekker.

Wist je trouwens dat kruiden ook heel goed in een Sangria passen? Munt is een makkelijke keuze, maar vergeet zeker ook niet rozemarijn, tijm en ja, zelfs, basilicum.

 

Extra tik

Wil je je sangria net dat tikkeltje pittiger maken? Voeg er dan een scheutje rum, Cointreau of Licor 43 bij. Vergeet wel niet goed te mengen, want anders is de alcohol niet eerlijk verdeeld.

 

Ice, ice baby

In veel gevallen lijken ijsblokjes in je wijn wel heiligschennis. Maar omdat sangria zo'n zomerdrankje is, mag je er gerust ijs bij doen. Beter nog: gebruik fruit-ijs zodat je drankje zeker niet verwatert.

En nu, de basis. Het sangria recept. Waar je … je weet al wat Rik gaat zeggen … je eigen draai aan mag geven!

Zelf sangria maken?

Dit heb je nodig:

  • 75 cl rode wijn
  • 15 cl sinaasappelsap
  • 10 cl ananassap
  • 5 cl citroensap
  • je favoriete zomerfruit
  • ijsblokjes

Zo maak je het:

  1. Giet de rode wijn in een karaf samen met het sinaasappel-, ananas- en citroensap.
  2. Zet het mengsel, afgedekt met plastic folie of een dop, in de koelkast. Zo kan het de mengeling even 'trekken'. Dat kan een uur voor je serveert, maar ook een dag eerder.
  3. Klaar om te drinken? Snij het fruit dan in hapklare stukken en doe het bij de sangria. Nog wat ijsblokjes erbij en klaar!

 

Foodpairing

Wat eet je bij sangria? Een slimme kok houdt het lokaal en gaat voor Spaanse specialiteiten. Denk aan manchego, chorizo, patatas bravas of zelfs een volledige paëlla. Voor wie niet van de Spaanse keuken houdt zijn er ook heel wat opties: kippenvleugeltjes, rauwe groenten met hummus en garnaalkroketten.

Nu weet je alles wat je moet weten over sangria. Hop, op naar je Prik&Tik-winkel.