De wintermaanden staan weer voor de deur en wat is er dan gezelliger dan een etentje af te sluiten met een lekker homemade dessert? Ook Rik is een fijnproever en ging voor jullie op zoek naar de lekkerste recepten. En Rik zou Rik niet zijn, moest er in die recepten geen scheutje drank zitten. Ontdek onze drie heerlijke nagerechten om van te smullen!

  1. Tiramisu

De klassieker onder de klassiekers. Een eenvoudig, snel en heerlijk recept met amaretto. Een dessert om je ‘lange vingers’ af te likken!

Dit heb je nodig:

  • 500 gr. mascarpone
  • 3 eetlepels witte suiker
  • 3 eiwitten
  • 3 cl amaretto
  • 6 cl sterke espressokoffie
  • 20 boudoirkoekjes
  • cacaopoeder

Zo maak je het:

  • Klop de mascarpone met de suiker tot een luchtige massa. Klop ook het eiwit stijf en spatel dit voorzichtig door de mascarpone.
  • Meng de espressokoffie met de amaretto. Dompel er enkele koekjes in, breek ze in stukken en verdeel ze over 6 glazen. Lepel er wat van het mascarponemengsel over. Herhaal dit nogmaals en eindig dan met enkele stukjes boudoirkoek.
  • Strooi wat cacaopoeder over de tiramisu en plaats de glaasjes in de koelkast tot je gaat serveren.

 

  1. Crêpes Suzettes

Nog zo’n gouwe ouwe. Pannenkoekjes met een zachte Grand Marnier saus en een bolletje sinaasappelsorbet. We geven je hierbij ook het recept voor het sorbetijs. Vind je dit te omslachtig of heb je geen ijsmachine? Dan kan je uiteraard ook kant-en-klaar sorbetijs kopen.

Dit heb je nodig:

Voor de pannenkoeken:

  • 1,5 l melk
  • 3 eieren
  • 20 gr. suiker
  • 1 eetlepel Grand Marnier
  • 200 gr. bloem
  • 20 gr. boter
  • 1 vanillestokje
  • snuifje zout
  • sinaasappelschil

Voor de saus:

  • 70 gr. suiker
  • 70 gr. boter
  • 2 bloedsinaasappelen
  • 4 el Grand Marnier

Voor het sorbetijs:

  • 115 gr. suiker
  • 3 bloedsinaasappelen
  • 2 citroenen

Zo maak je het

  • We beginnen met het sorbetijs. Doe de suiker met 200 ml water in een pan samen met de geraspte schil van 1 bloedsinaasappel en 1 citroen. Breng aan de kook en blijf roeren tot de suiker volledig is opgelost. Laat afkoelen. Giet de koude siroop door een zeef. Pers de sinaasappelen en de citroenen en meet 500 ml sap af. Doe dit bij de siroop en meng. Draai tot sorbet in een ijsmachine en bewaar het ijs in de diepvries.
  • Meng voor de basis van de saus 70 gr. suiker met de geraspte sinaasappelschil en de boter. Giet er in een straaltje het sap van 1 sinaasappel en 2 eetlepels Grand Marnier bij terwijl je blijft roeren. Laat de basis opstijven in de koelkast.
  • Voor het beslag, meng in een kom de melk, eieren, suiker, 1 eetlepel Grand Marnier en de bloem. Doe er ook het merg uit het vanillestokje, een snuifje zout en 20 gr. gesmolten boter bij. Klop alles tot een mooi glad beslag. Bak daar 16 niet te grote pannenkoekjes van in een pan met boter. Vouw ze in vieren.
  • Smelt de sinaasappelboter in een pan op matig vuur en roer er nog 2 eetlepels Grand Marnier en het sap van een bloedappelsien onder.
  • Warm de pannenkoekjes op in de microgolfoven, werk ze af met wat geraspte appelsienschil en serveer ze met de saus en het sorbetijs.

Tip van Rik: ben je geen fan van Grand Marnier? Dan kan je die gerust vervangen door Cointreau of een andere sinaasappellikeur.

 

  1. Baba-au-rhum

De baba-au-rhum is een klassiek Frans gebakje. Het is een kleine droge cake in de vorm van een tulband die zich volzuigt met een lichte rumsiroop.

Dit heb je nodig:

Voor de baba’s:

  • 3 eieren
  • 60 gr. suiker
  • 2 eetlepels melk
  • 125 gr. bloem
  • 8 gr. bakpoeder
  • boter
  • snuifje zout

Voor de siroop:

Zo maak je het:

  • Voor de baba’s: klop eerst de eierdooiers los samen met de witte suiker. Voeg daarna de melk, de gezeefde bloem en het bakpoeder toe. Klop tenslotte de eiwitten stijf met het zout en spatel ze door het dooiermengsel. Verdeel het beslag over 6 ingevette cupcakevormpjes. Bak ze 18 à 20 minuten goudbruin in een voorverwarmde oven op 200°C en haal ze meteen uit hun vormpjes.
  • Voor de siroop: kook 0,5 l water met de suiker en de citroenzeste tot de suiker opgelost is. Doe er de rum bij en drenk de baba’s één voor één in de siroop. Wentel ze erin rond en laat ze uitdruipen in een diepe schaal. Schenk de overgebleven siroop in de schaal en dien op. Heerlijk bij de koffie of thee!

Smaken deze desserts met tik naar meer? Kijk dan eens naar het assortiment likeuren en sterke drank op prikentik.be. Wedden dat je meteen inspiratie krijgt?