Nu de lente zijn piek bereikt, is het moment daar voor een paar frisse, fruitige cocktails. Je vindt steeds meer vers seizoensfruit en wat is er nu leuker dan hiermee een paar lekkere cocktails te maken? Rik koos drie fruitsoorten uitgekozen waarmee je verfrissende cocktails kan maken die perfect bij de tijd van het jaar passen. Lees verder voor onze recepten met framboos, perzik en pompelmoes!

PrikenTik - Bartender - Lentecocktails

De frivole framboos

Frambozen zijn heerlijk! Ze laten ons in de lente al geloven dat het zomer is. En met hun friszoete smaak kan je ook je cocktails naar een hoger niveau tillen. Rik is gek van twee recepten voor heerlijke lentecocktails met frambozen: de Raspberry Caipirinha en de Lazy Red Cheeks.

Raspberry Caipirinha

De Caipirinha is dé Braziliaanse cocktail bij uitstek. Wanneer je er eentje drinkt, waan je je onmiddellijk op het strand van Copacabana. Deze versie met verse frambozen is een moderne, Europese variant op de klassieker. De mooie, roze kleur en de frambozenaroma’s zullen je ongetwijfeld verleiden. Saúde!

PrikenTik - Bartender - Raspberry Caipirinha

Dit heb je nodig:

  • 6 frambozen
  • 2 tl fijne suiker
  • 1/4 limoen, in partjes
  • 6 cl Cachaça
  • ijsblokjes
  • enkele frambozen als garnituur 

Zo maak je hem:

  1. Kneus de frambozen, de fijne suiker en de limoen met een muddler in een tumblerglas.
  2. Blijf stevig kneuzen tot het sap goed vrijkomt.
  3. Voeg hieraan de Cachaça toe.
  4. Vul het glas met ijsblokjes en roer goed.
  5. Werk de cocktail af met een extra framboos.

Lazy Red Cheeks

Deze cocktail is een creatie van de Antwerpse barman Manuel Wouters. De naam werd bedacht door dEUS-frontman Tom Barman, een vaste klant in Wouters’ cocktailbar. De dieprode kleur en heerlijke smaak maken van deze cocktail een echte modern classic

PrikenTik - Bartender - Lazy Red Cheeks

Dit heb je nodig:

  • 6 verse frambozen
  • 1 tl fijne suiker of rietsuiker
  • 1 cl violetjessiroop
  • 1 cl suikersiroop
  • 4 cl limoensap
  • 4,5 cl vodka
  • crushed ice
  • een limoenpartje
  • een maraschinokers

Zo maak je hem:

  1. Doe de frambozen, de suiker en de violetjessiroop in een tumblerglas. Kneus met een muddler totdat de frambozen hun sap afgeven.
  2. Voeg hieraan de suikersiroop, het limoensap en de vodka toe.
  3. Vul het glas tot boven met crushed ice.
  4. Roer de cocktail goed door en garneer met een limoenpartje en een maraschinokers.

Tip van Rik: als je de cocktail niet zoet genoeg vindt, voeg dan wat extra suikersiroop toe.

Perzik, de Perzische delicatesse

Er is geen vrucht die zo symbool staat voor het zalige buitenleven als de perzik. Sappig en zoet vruchtvlees dat je uit de hand kan eten, heerlijk toch? Bovendien doet de smaak het ook goed in cocktails. We shaken een Bellini, een eenvoudige cocktail met verse, rijpe perziken en daarnaast maken we ook nog een fruitige klassieker: Sex on the Beach. In deze cocktail gebruiken we geen verse perziken, maar wel perziklikeur samen met andere vruchtensappen. 

Bellini

De Bellini is de grote broer van die andere Venetiaanse cocktail, de Canaletto. Net als zijn kleine broertje is de Bellini genoemd naar een kunstschilder en is het een frisse en fruitige cocktail met schuimwijn. Je kan Bellini kant-en-klaar kopen in de winkel, maar wat je zelf maakt, smaakt nog  beter. Bovendien is deze smakelijke cocktail helemaal niet moeilijk te maken. Voor de schuimwijn kan je zowel een frisse cava als een fruitige prosecco kiezen.

PrikenTik - Bartender - Bellini

Dit heb je nodig:

Zo maak je hem:

  1. Schil de perzik en snijd hem in partjes. Doe de partjes samen met de suikersiroop en het sap van een stukje citroen in de blender. Blend dit tot je een glad mengsel krijgt.
  2. Giet dit mengsel samen met enkele ijsblokjes in een mixglas. Giet hier heel rustig de schuimwijn bij en roer. Ga voor 1/3 perzikensap en 2/3 schuimwijn.
  3. Strain deze mix in een champagneglas. Klaar!

Tip van Rik: je kan het perziksap op voorhand klaarmaken en in een luchtdicht doosje koel bewaren. Zo hoef je op het moment zelf alleen maar te mengen.

Sex on the Beach

Een op en top zomerse cocktail, maar je kan hem perfect nu al drinken om in de juiste sfeer te komen. Ook dit recept is simpel. Gewoon alle ingrediënten samenvoegen en shaken maar!

PrikenTik - Bartender - Sex on the Beach

Dit heb je nodig:

Zo maak je hem:

  1. Voeg alle ingrediënten samen in een mixglas of shaker en vul aan met ijs.
  2. Sluit de shaker en schud de cocktail krachtig.
  3. Vul een longdrinkglas met ijs en strain de cocktail hierin.
  4. Garneer de Sex on the Beach met een schijfje ananas of sinaasappel.

Tip: je kan het ananassap ook vervangen door sinaasappelsap.

Pompelmoes, de verboden vrucht

Onze derde en laatste vrucht in de kijker is de pompelmoes. Dit fruit komt van nature niet in ons land voor, maar er is een goede aanvoer van verse pompelmoezen vanuit warmere streken. Pompelmoes past heel goed in gincocktails zoals een Tom Collins, maar we hebben als toetje ook een verrukkelijke mocktail met pompelmoes en rozemarijn.  

Grapefruit Collins

Als je graag een Tom Collins drinkt en van pompelmoes houdt, dan is deze cocktail perfect voor jou! We geven het recept van deze klassieker een kleine twist om die heerlijk bittere smaak van pompelmoes volledig tot zijn recht te laten komen. Een lekkere cocktail die je op een paar minuutjes klaar hebt!

PrikenTik - Bartender - Grapefruit Collins

Dit heb je nodig:

Zo maak je hem:

  1. Neem een longdrinkglas en vul het met ijsblokjes.
  2. Voeg de gin, het citroensap, het pompelmoessap en de suikersiroop toe.
  3. Vul het glas verder aan met bruiswater en roer kort.
  4. Garneer de cocktail met een schijfje pompelmoes.

Mocktail met pompelmoes en rozemarijn

Het moet natuurlijk niet altijd alcohol zijn. Ons laatste drankje is een lekkere mocktail voor een warme lentedag. Voor deze mocktail moet je eerst rozemarijnsiroop maken. Eens je dat hebt, is hij in een handomdraai gemaakt. Deze frisse mocktail combineert heel elegant de bittere smaak van pompelmoes met de kruidige en zoete toetsen van rozemarijnsiroop. Laat het smaken!

Tip van Rik: ontdek hier nog meer lekkere mocktails

PrikenTik - Bartender - Mocktail met pompelmoes en rozemarijn

Dit heb je nodig:

Voor de rozemarijnsiroop

  • 20 cl water
  • 20 gr fijne suiker
  • 4 takjes rozemarijn

Voor de mocktail

  • crushed ice
  • 10 cl pompelmoessap
  • 10 cl bruiswater
  • 2 cl rozemarijnsiroop
  • een takje rozemarijn

Zo maak je hem:

De rozemarijnsiroop

  1. Verwarm het water en de suiker in een steelpannetje. Let er wel op dat het niet kookt, want dan lost de suiker niet mooi op.
  2. Wanneer alle suiker is opgelost, haal je het pannetje van het vuur en leg je er 4 rozemarijntakjes in. Laat de siroop minstens een uur de smaak van de rozemarijn opnemen.
  3. Eens de siroop volledig is afgekoeld, kan je hem in een glazen flesje gieten en zeker een week koel bewaren. Deze siroop is heel lekker als zoetstof in thee of andere drankjes.

De mocktail

  1. Vul een tumblerglas met crushed ice.
  2. Doe hier het pompelmoessap, het bruiswater en de rozemarijnsiroop bij.
  3. Roer alles rustig door elkaar en werk af met een rozemarijntakje en een partje pompelmoes.