Prik&Tik - Raise your glass - perfect glas voor elke cocktail

Je hebt alle topingrediënten verzameld, een heerlijk recept gevonden en al je shake- en stirmateriaal staat uitgestald. Er ontbreekt nog 1 ding voor de perfecte cocktail: een glas! En omdat – zeker in de cocktailwereld – het ene glas echt niet het andere is, lijsten we even op wanneer je welke variant best kiest.

Highball

Prik&Tik - Raise your glass - Highball

Dit hoge, smalle glas zonder voet wordt ook wel een collins of een delmonico genoemd. Doordat zijn oppervlak zo klein is, houdt een highball je drankje koel en lekker bruisend.

Ideaal voor klassiekers als de Gin Fizz, Tom Collins en de Moscow Mule – tenzij je een koperen beker bij de hand hebt, natuurlijk.

 

Lowball

Prik&Tik - Raise your glass - Lowball

Je kent dit glas misschien beter als een tumbler of Old Fashioned-glas. Verzwaard aan de onderkant, om pletten en muddling mogelijk te maken en met een wijde bovenkant die je de aroma’s ten volste laat appreciëren. Doordat je het glas stevig vastneemt in je hand, warm je de cocktail lichtjes op. Dat laat nieuwe smaken naar voor komen. Ideaal voor complexe alcoholtypes, maar minder voor straight forward dranken als wodka. De beste dranken om in dit glas te serveren zijn cocktails die niet geshaket worden maar ‘gebouwd’ in het glas zelf, zoals – je raadt het al – de Old Fashioned, de Gimlet en de Whiskey Sour.

 

Coupe

Prik&Tik - Raise your glass - Coupe

De ‘coupekes’ kennen we natuurlijk voornamelijk van de champagne. Maar er zijn ook heel wat cocktails die perfect in zo’n rond glaasje op hoge voet passen. De legende wil dat de vorm ervan gebaseerd is op de borsten van Marie-Antoinette, en dus is het niet meer dan normaal dat lichte, fancy drankjes vaak in een coupe worden geserveerd. De ronde vorm geeft namelijk de kans om de mooie kleur te bewonderen, terwijl de voet ervoor zorgt dat je de alcohol – anders dan bij een highball – niet opwarmt. Gebruik ‘m voor je Gin-Campari Sour of Margarita.

 

Martiniglas

Prik&Tik - Raise your glass - Martiniglas

Het typische Martiniglas is een variatie op de meer ouderwetse coupe en wordt traditioneel gebruikt voor … Martini, natuurlijk! Maar je kan er ook een heerlijk stijlvolle Cosmopolitan of een Manhattan in serveren.

 

Shotglas

Prik&Tik - Raise your glass - Shotglas

Last but certainly not least: het shotglas, de allerkleinste van deze lijst. Geschikt om pure alcohol in één teug mee naar binnen te krijgen, maar ook voor mini-cocktails, zoals de Alabama Slammer of de indrukwekkende – want geflambeerde – Flaming B52!