Een lekkere cocktail is de perfecte ijsbreker. Verras je vrienden op de eerste drink van het nieuwe jaar met een feestelijk glas en de stemming kan niet meer stuk. Je bent geen professionele bartender zeg je? Geen probleem! Deze cocktails kunnen niet mislukken en leveren je gegarandeerd bonuspunten op! Waar is dat feestje?!
Om je het makkelijker te maken, heeft Rik alvast drie verrassende recepten voor jou geselecteerd: een echte klassieker, een ietwat gewaagdere cocktail en een alcoholvrij alternatief.
1. Gin Fizz
Zijn je vrienden en vriendinnen gek op gin & tonic? Serveer ze dan bij wijze van verrassing een good old gin fizz. Je zal er geen spijt van hebben!
Wat heb je nodig?
- 5 cl London Dry Gin
- 10 cl sodawater
- 3 cl vers citroensap
- 2 tl poedersuiker
- wat crushed ice
- 5 ijsblokjes
- Takje rozemarijn
- Schijfje citroen
Hoe maak je het?
- Koel het glas voor met chrushed ijs.
- Meng in het mixglas de London Dry Gin met citroensap en poedersuiker.
- Doe de ijsblokjes in de shaker, zet het mixglas erop en schud krachtig.
- Verwijder het ijs uit het glas, zeef de cocktail erin en voeg sodawater toe naar smaak.
- Versier het glas met een schijfje citroen en een takje rozemarijn.
- Cheers!
Tip van Rik: een Gordon’s of Tanqueray London Dry Gin doen het prima in deze cocktail.
2. Hot Vylmer
Ja, je leest het goed: HOT Vylmer, een warme cocktail als variant op de de Vylmer spritz die deze zomer een regelrechte hit was. Vylmer is een verfrissend aperitiefdrankje met een bitterzoete smaak en een fruitige toets, gedistilleerd op basis van rosé wijn uit de Luberon verrijkt met zoete appelsienen, rietsuiker en kruiden.
Wat heb je nodig?
- 20cl Vylmer
- l kaneelstokje
- l kruidnagel
- l zeste van appelsien
Hoe maak je het?
- Verwarm de Vylmer met het kaneelstokje, de kruidnagel en een beetje zeste van appelsien.
- Zeef het warme drankje na 30 minuten en serveer heet in verwarmde glazen.
- Decoreer met een schijfje appelsien of een kaneelstokje.
3. Virgin Frozen Margarita
Een feestelijke alcoholvrije versie van de beroemde Frozen Margarita cocktail. Er is een beetje werk aan, maar het resultaat loont zeker de moeite. De ideale cocktail voor alle BOB’s van deze wereld!
Wat heb je nodig?
- 150 ml mineraalwater
- 100 gram suiker
- 5 limoenen
- 4 eetlepels zout
- 1,5 l bruisend water met citroensmaak
Hoe maak je het?
- Breng eerst 150 ml water met 100 gram suiker aan de kook. Roer tot de suiker is opgelost en laat de stroop op een laag vuur inkoken. Daarna laat je de suikerstroop afkoelen.
- Rasp de schil van 2 limoenen en pers het sap van 4 vruchten. Voeg de limoenzeste en het sap toe aan de suikerstroop. Doe het mengsel in een metalen bak en zet die in het vriesvak. Laat het 4 uur bevriezen, maar roer het mengsel wel elke 30 min los met een vork zodat er ijsschaafsel ontstaat.
- Snij de laatste limoen in stukjes. Strooi het zout op een bordje. Bestrijk de rand van het glas met het stukje limoen en dip de rand in het zout. Verdeel het ijsschaafsel en vul het glas aan met het bruisend citroenwater.
- Serveer in een mooi cocktailglas en versier elke frozen margarita met een stukje limoen en een feestelijk rietje.