Zelfs als je niet de ambitie hebt om een cocktail wizard à la Manuel Wouters te worden, heb je toch enkele onmisbare accessoires nodig als je thuis zelf een cocktail wil shaken. We zetten die essentials even voor jou op een rij.

PrikenTik-Bartender-accessoires-cocktailbar

  • De shaker

Geen cocktailbar zonder shaker! Leuk om trucjes mee uit halen maar vooral onmisbaar om de ingrediënten van je cocktail te koelen en te mengen. Het shaken van een cocktail lijkt misschien eenvoudig, maar om de perfecte cocktail te krijgen moet je toch precies weten hoe lang je met hoeveel ijs moet ‘shaken’.

  • De maatbeker

Een maatbeker of ‘jigger’ helpt je bij het afmeten van de juiste hoeveelheden drank voor je cocktail. De meeste jiggers zijn van roestvrijstaal, en hebben de vorm van een zandloper. De kant waar het meeste in kan, wordt de jigger genoemd. De kleinere kant wordt de pony genoemd. De maten van jiggers verschillen, maar volgens de Europese normen is de jigger 50ml groot en de ponykant 25ml. 

  • De cocktail strainer

De cocktail strainer is een soort grove zeef die past op je shaker en die dient om het ijs in je shaker te scheiden van je cocktail. Een onmisbaar hulpmiddel voor het netjes uitschenken van je cocktail.

  • De bar spoon

Bar spoons of barlepels gebruik je om bijvoorbeeld een gin & tonic te ‘stirren’ of te roeren. De steel van de bar spoon heeft een spiraalpatroon. Hierlangs giet je heel rustig de verschillende dranken in het glas om de cocktail te ‘monteren’. De achterkant van de bar spoon kan je gebruiken als muddler, om kleine stukjes fruit, suiker, jeneverbes enz. fijn te stampen.

  • De Ice Crusher

Crushed ice is een onmisbaar ingrediënt voor vele cocktails. Je kan het natuurlijk perfect kant en klaar in je Prik&Tik winkel kopen, maar zelf crushen is nog leuker. Er bestaan elektrische crushers maar eigenlijk gaat er niets boven een mooie manuele uitvoering.

Wil je een goede starterset of zoek je nieuwe accessoires voor je eigen cocktailbar? Vraag dan zeker advies in je Prik&Tik winkel.