
What's in a name? Duchesse Cherry is – je raadt het al – een kriekenbier. Maar niet de eerste de beste, want ook de adellijke elegantie van dit brouwsel kan je uit de naam afleiden.
Deze gravin wordt gebrouwen met 100% echte Belgische kersen uit het mooie Sint-Truiden. Smaakversterkers en kersenextracten worden compleet gebannen, zodat de vrucht zelf volledig tot zijn recht kan komen. Zodra de kersen aankomen bij Brouwerij Verhaeghe in West-Vlaanderen, worden ze verwerkt tot een roodbruin bier. Geen lambiek zoals je meestal bij kriek verwacht, maar een creatie van gemengde gisting. Daarna mag de Duchesse Cherry een hele tijd rijpen op foeders oftewel eikenhouten vaten waar ook heerlijke Bordeaux-wijnen in bewaard worden. Daar houdt het bier verfijnde tannines aan over.
De volgende stap: de brouwer voegt maar liefst 20 kilo van de Belgische zure krieken Kriek Gorsem toe aan 100 liter basisbier. Zes maanden lang mogen de krieken badderen en na een verwerkingsproces van 24 maanden is de Duchesse dan eindelijk klaar. En ze is het wachten meer dan waard.
Proefnotities van Ben Vinken:
Uiterlijk: een prachtig, roodbruin bier met zachte parels. De schuimkraag is eerder bescheiden maar wel mooi wit.
Aroma’s: de geur van Duchesse Cherry is bijna dierlijk, of 'funky' zoals de Amerikanen het zeggen. Dat komt door de foeders waar het op gerijpt heeft. Maar vergis je niet: je ruikt ook duidelijk hazelnoot en kers.
Smaak en afdronk: de basis van dit bier is zoetzuur. Maar al snel evolueert de smaak naar bitterzoet. Tussen de frisse en zoete toetsen kun je ook vanille herkennen. En kers, natuurlijk.
Conclusie: dit is echt zo'n biertje waar je de tijd voor moet nemen. Het verdient om gedegusteerd te worden bij een lekkere maaltijd – en goed gezelschap.
Ben Vinken: “Zoals altijd krijg je bij aankoop van dit bier van de maand gratis ons biersommelier 20cl-proefglas. Ideaal om deze Duchesse Cherry van Brouwerij Verhaeghe te ontdekken en te degusteren.”
Foodpairing: je zou er misschien niet zo snel aan denken, maar deze Duchesse Cherry is heerlijk als aperitief. Bijvoorbeeld met een geitenkaas-amuse of eendenpaté. Maar je kan er evengoed eentje opentrekken als je tortellini eet, zoals de Italianen met hun sprankelende rode wijn doen. En dan is er nog een klassieke combi: Duchesse Cherry bij het dessert.