Voor de maand december koos onze adviseur Ben Vinken, biersommelier en drijvende kracht achter Bierpassie Magazine, Hapkin als bier van de maand. Ook benieuwd wat hij te vertellen heeft over dit machtige bier uit het Houtland?

Voor de roots van dit bier reizen we meer dan 900 jaar terug in de tijd. Toen gaf graaf Boudewijn VII van Vlaanderen, bijgenaamd Hapkin of Boudewijn met de Bijl, een bijzondere opdracht aan de brouwers uit het Houtland. Hapkin vroeg aan de abdij Ter Duinen om speciaal voor zijn troepen een sterk blond bier te brouwen – en zo geschiedde. Vandaag herleeft deze geschiedenis in dit krachtig vierdubbel gehopte bier.

De brouwmeesters van Hapkin hebben het hoppen tot een ware kunst verheven. Voor de typische citrustoets selecteerden ze twee Duitse hopsoorten: Monroe en Spalter Select. De kruidige Tsjechische Saaz-hop geeft deze Hapkin zijn pit en karakter.

 

De proefnotities van Ben Vinken:

Uiterlijk: een goudblond bier met een matige pareling en een fijne, witte schuimkraag die op het glas een mooi kantwerk achterlaat.

Aroma’s: een bescheiden bitterheid, maar vooral fruitigheid in de neus. Je ruikt vooral citrus en hop.

Smaak en afdronk: met 8.5% alc. is dit een vrij pittig bier. Droog en bitter-hoppig in de afdronk.

Conclusie: een zeer geslaagd bier met dezelfde stijl als bijvoorbeeld Cornet en Duvel Tripel Hop, maar wel met heel eigen accenten.

Ben Vinken: “Hapkin is een bier dat hergist op de fles en zich zo verder ontwikkelt. Daarom zou ik zeker deze 75 cl fles aanraden omdat daarin de complexe smaken van deze Strong Belgian Blond het best tot hun recht komen. Zoals altijd bij ons bier van de maand krijg je bij aankoop van deze Hapkin 75cl gratis ons biersommelier 20 cl proefglas. Ideaal om deze Hapkin in perfecte omstandigheden te ontdekken. De Hapkin in 33 cl flesjes is natuurlijk evenmin te versmaden

Tip van Rik: dankzij de zachte en frisse smaak doet deze Hapkin het prima bij een stukje baguette met brie en een fijne brunoise van Jonagold-appels. Ben je een fan van Strong Belgian Blonds? Kijk dan zeker eens naar het ruime gamma in onze webshop!

Dus aarzel niet en kom snel je Hapkin scoren in je Prik&Tik-winkel of de webshop!

Tip van Rik: als uitsmijter nog enkele instructies om je Hapkin perfect uit te schenken!

  1. Open het flesje. Draai het glas 45 graden en schenk de Hapkin in zonder dat het flesje het glas raakt.
  2. Draai het glas halverwege het schenken rechtop en ga door tot de volle, witte schuimkraag de rand van het glas bereikt.
  3. Laat ongeveer een centimeter bier in de fles achter. Zo voorkom je dat de gistcellen op de bodem je Hapkin troebeler en bitterder maken.
  4. Geniet met volle teugen van je perfect geschonken Hapkin!