Deze maand selecteerde Ben Vinken, biersommelier en drijvende kracht van Bierpassie Magazine, de ‘Noir de Dottignies’ als bier van de maand. In dit artikel laat hij zijn kennersblik schijnen over het donkere bier.

Hoewel de roots van brouwerij De Ranke teruggaan tot in 1930, begint het brouwavontuur van Nino Bacelle pas in 1994 met de creatie van de Guldenberg. In 1996 start hij samen met Guido Devos Brouwerij De Ranke op en in 2005 openen ze een gloednieuwe brouwerij in het Henegouwse Dottenijs. Deze twee gepassioneerde liefhebbers bewijzen dag na dag dat kwaliteit alleen kan gegarandeerd worden met de beste grondstoffen en met respect voor de traditionele methodes. De brouwerij werkt uitsluitend met lokale grondstoffen zoals hop uit de regio Poperinge en mout van Belgische mouterijen. De bieren worden niet gefilterd of gepasteuriseerd. Voor de Noir de Dottignies, hun eerste echt donkere bier, gebruiken Nino en Guido maar liefst 3 lokale hopsoorten en 7 verschillende mouten.

De proefnotities van Ben Vinken:

Uiterlijk: een héél donkerbruin, bijna zwart bier met een stevige schuimkraag.

Aroma en smaak: je ruikt aroma’s van koffie, gebrande mout en zelfs een vleugje vanille. Een volmondig bier met een zacht geroosterde moutsmaak en toetsen van chocolade, koffie en cichorei.

Afdronk: Licht zoetig met een half droge nasmaak die perfect in harmonie is met de moutige bitterheid.

Conclusie: een superlekker en stevig (8.5% alc.) donker bier dat een beetje balanceert tussen een dubbele bruine en een stout. Héél speciaal en zeker het ontdekken waard!   

Ben Vinken: “De smaak van de bieren van brouwerij De Ranke ontwikkelt zich optimaal tijdens de nagisting in de fles. Zoals altijd krijg je bij aankoop van dit bier van de maand gratis ons biersommelier 20cl proefglas. Ideaal om deze Noir de Dottignies in perfecte omstandigheden te degusteren.” 

Tip van Rik: dankzij de chocolade- en koffie-accenten is deze Noir de Dottignies een heel mooi bier om bij een dessert met zwarte chocolade te degusteren. Ben je een fan van Stouts en Porters? Kijk dan zeker eens naar het ruime gamma in onze webshop!

Dus aarzel niet en kom het snel scoren in je Prik&Tik-winkel of de webshop!