Bier van de maand: Ouwen Duiker 75cl

Al ooit van een 'ouwen duiker' gehoord? Zo noemen ze in Oost-Vlaanderen een oude snoeper. Over zijn dating-gewoontes gaan we het hier niet hebben, maar Rik lust altijd iets lekkers. Daarom vroegen we hem samen met Ben Vinken deze Belgische topper te proeven.

Ouwen Duiker is namelijk één van de creaties van brouwerij Hedonis, gebrouwen door Brouwerij Contreras. Zoals de naam al doet vermoeden staat op hun Michelbeekse locatie zorgeloos genieten centraal. Ze noemen hun brouwsels 'ambachtsbieren', zoals de Amerikanen doen met craft beers. De reden: ze blijven experimenteren met hun ambachtelijk brouwproces en zonder de Belgische traditie te vergeten. Ze doen alles helemaal zelf: van het bedenken tot het bottelen.

Ouwen Duiker zelf is een American Pale Ale. Het dryhoppen gebeurt met de Amerikaanse varianten Mosaic en Citra, wat het bier zijn fruitige geur geeft. De rogge geeft het dan weer een heel fijn, vol en vettig mondgevoel. Niet te versmaden!

Proefnotities van Ben Vinken:

Uiterlijk: De kleur van dit bier schippert – heb je hem? – tussen goudgeel en amber. Het gerstenat is lichtjes troebel en er staat een mooie, volle schuimkraag op.

Aroma’s: Dit is een bier om U tegen te zeggen. Dat merk je meteen aan de geur. Die is namelijk vrij sterk en uitgesproken, met vooral fruitige toetsen. Citrus en exotische vruchten voeren de boventoon en maken na een tijdje klaar voor een vleugje bitterheid.

Smaak en afdronk: De neus liegt niet, want ook in de mond is Ouwen Duiker fris en fruitig. De bitterheid speelt qua smaak een hoofdrol, maar ook de hop straalt.

Conclusie: Deze American Pale Ale heeft een mooie droge body en een eigenzinnige bitterheid. Daardoor drinkt hij heerlijk weg. Of zoals ze in Michelbeke-Brakel zeggen: sliert vree goe binnen!

 

Ben Vinken: “Zoals altijd krijg je bij aankoop van dit bier van de maand gratis ons biersommelier 20cl-proefglas. Ideaal om deze Ouwen Duiker van brouwerij Hedonis te ontdekken en te degusteren.”

Foodpairing: Ouwen Duiker voelt zich als een vis in het water bij lichte kazen, maar ook bij bijvoorbeeld een kippenspiesje op de barbecue.