Als een gepassioneerde bierbrouwer en een fan van data (en bier …) elkaar vinden dan hangt er magie in de lucht. ‘Opposites attract’ weet je wel, en dat is precies wat er gebeurde toen Marc ‘de brouwer’ Kelgtermans en Jan ‘de cijferaar’ Paesen tijdens de lockdown filosofeerden over een nieuw bier. Een uitzonderlijk nieuw product met een hart van bier en een ziel van wijn, dat moest het worden! En jawel, de twee spitsbroeders slaagden in hun opzet. Viva Extra Brut is een uniek luxebier op basis van mout en hop, chardonnaydruiven, champagnegist en wilde wijngist.

 

Het brouwprocedé op basis van een driedubbele gisting is al even eigenzinnig als de ingrediënten. Het proces start met bleke gerstemout, Hallertau Blanc hop en champagnegist. Tijdens de tweede halfgisting worden de chardonnaydruiven, de wilde wijngist en wijnferment aan het werk gezet. De twee brouwsels worden tenslotte geblend voor de ultieme derde gisting.

Ondertussen behaalde de Viva Extra Brut al goud op de European Beer Challenge 2021 en zilver op de London Beer Competition 2021. We hebben Rik en biersommelier Ben Vinken dan ook zelden zo opgewonden en nerveus gezien als bij het openen van ons ‘Bier van de Maand’ juli.

Proefnotities van Ben Vinken

Uiterlijk: een heel mooi bleekblond bier met een bijzonder intense en fijne pareling. De schuimkraag is hagelwit.

Aroma’s: je ruikt meteen de fruitige aroma’s van de chardonnaydruiven met een tikje kaneel en perzik en een mild hoppige ondertoon. Heel mooi in balans.

Smaak en afdronk: de fruitige toetsen komen terug in het frisse en lichtzure smaakpallet. De afdronk is opvallend droog.

Conclusie: een heel bijzonder en verrassend stevig (11,5% alc.) Belgisch aperitiefbier. Vergeet die eeuwige cava en ga meteen voor deze Viva Extra Brut!

Ben Vinken: “Zoals altijd krijg je bij aankoop van dit bier van de maand gratis ons biersommelier 20cl-proefglas. Ideaal om de complexe smaak van Viva Extra Brut te ontdekken en te appreciëren. Als aperitief serveer je dit sprankelende blonde bier best behoorlijk fris (tussen de 4° en 6° Celsius) in een elegant champagnefluitje.”

Foodpairing: dit frisse aperitiefbier is verrassend veelzijdig en past perfect bij vis en schaaldieren, spicy Aziatische gerechten of een uitgelezen kaasbuffet. Dit natuurbier is bovendien glutenvrij. Mooi meegenomen!

Tip van Rik: vergelijk deze Viva Extra Brut eens met bijvoorbeeld een Malheur Bière Brut of een Deus Brut des Flandres. We zijn benieuwd naar jullie bevindingen. Bestel vandaag nog je flessen in onze webshop of ga snel langs bij je Prik&Tik-winkel.