Bio zit in de lift. Duurzaam geteelde groenten en fruit veroveren steeds vaker de rekken van onze supermarkten. Gezondheid en duurzaamheid zijn vandaag heel belangrijke topics en het is dus helemaal niet verwonderlijk dat ook de biobieren hun weg naar de consument vinden.

Maar wat maakt biobieren bio? Hoe smaken ze? En kan je ze ook bij Prik&Tik kopen? De antwoorden vind je hier!

 

Biobier… what’s in a name?

In 2010 heeft Europa een richtlijn opgesteld die definieert wat bio is en wat niet. Volgens deze wetgeving moeten de grondstoffen van een biobier voor minimaal 95% van biologische oorsprong zijn. Alle graan en hop moet bio zijn, maar voor sommige essentiële ingrediënten, zoals gist, bestaan er momenteel nog geen biovarianten; vandaar 95% en geen 100%. Daarnaast is er ook een erg korte lijst van niet-biologische hulpstoffen die in het brouwproces gebruikt mogen worden.

Een biobier herken je meteen aan het Europese biolabel: een logo in de vorm van een blad, afgezoomd met de Europese sterren.

biolabel

De jaarlijkse controles op het biolabel zijn bijzonder strikt. Een zorgvuldige controle van zowel het bier zelf, als de afzonderlijke ingrediënten garandeert dat een biobier wel degelijk bio is.

Wist je dat zelfs het transport van de ingrediënten en het bier duurzaam en ecologisch moet verlopen om het label te verdienen?

 

’t Is de smaak die telt

Biobier is heerlijk! En dat klinkt logisch, want de ingrediënten en het brouwproces zijn identiek aan die van de ‘gewone’ bieren. Toch zijn er subtiele verschillen. Een voorbeeld: door de strikte normering moeten biologische brouwerijen heel zorgvuldig omspringen met extra aroma’s. Dat lijkt misschien een beperking, maar is eigenlijk een voordeel, want net daardoor hebben biobieren vaak een heel pure smaak met mooie accenten van mout en hop. Echte bierliefhebbers zijn er zot van!

 

Voor iedereen het perfecte biobiertje

Er zijn ondertussen al zo’n 150 Belgische biobieren op de markt. Veel van deze bieren worden kleinschalig gebrouwen en eerder lokaal verkocht. Dat strookt trouwens perfect met de bio-spirit. Toch kunnen we je garanderen dat je in iedere Prik&Tik-winkel een gevarieerd aanbod van biobieren vindt. Misschien een goed excuus om kennis te maken met lekkere bieren uit jouw streek?

Hier vind je alvast enkele biologische bieren die je in de Prik&Tik-webshop kan kopen. En we delen natuurlijk ook graag onze persoonlijke favorieten!

 

La Trappe PUUR

Inderdaad, de eerste echte bio-trappist! Niet onlogisch, want de biofilosofie sluit mooi aan bij de authenticiteit van de trappistenbieren.  De La Trappe PUUR is een pils (4.7% alc.) met een uitzonderlijk frisse en hoppige smaak. Een fraai staaltje vakmanschap van de Eindhovense brouwmeester.

 La Trappe PUUR

 

Grisette Blond Bio

Dit lichte (5.5% alc.) blonde bier is een product van de brouwerij St. Feuillien en dat doet bij kenners direct een belletje rinkelen. Dit biobier is licht van kleur en textuur en bijzonder verfrissend.  De nagisting op fles zorgt voor extra aroma’s. De Grisette blond bio is bovendien glutenvrij. Een extra troef!

 Grisette Blond Bio

 

Het Ginette assortiment

Ginette is het verhaal van vier vrienden met een gemeenschappelijke passie voor bier, natuur en ecologie. Ze stampten in de buurt van Binche een brouwerij uit de grond en gingen 100% voor biobier. Met succes, en dat is ook AB Inbev niet ontgaan. Ginette behoort tot de biodivisie van de biergigant en is verkrijgbaar bij Prik&Tik.

 

Ginette Natural White

Een zacht en verfrissend witbier; eerder kruidig dan bitter. De Natural White gist nog na op de fles, waardoor je wat bezinksel krijgt. Hou je van een licht bittere smaaksensatie? Dan kan je die gerust mee in het glas schenken.

 Ginette Natural White

 

Ginette Natural Fruit

Een heel licht fruitbier met smaken van framboos, braam, zwarte bes en vlierbes. Lekker zoet, maar zonder overheersend te worden. Ideaal op een zonnig terras.

 Ginette Natural Fruit

 

Ginette Natural Blond

Deze Natural Blond is net zoals haar witte en fruitige zussen heel zacht van smaak. Een licht troebel bier met een lage bitterheid. Doet het heel goed bij de lunch.

 Ginette Natural Blond

 

Ginette Natural Triple

Een stevige (9% alc.) tripel, geïnspireerd door de tripel abdijbieren, maar wel met een twist. De bitterheid van de hop wordt in toom gehouden door de toevoeging van vlierbloesem. Een tripel met een goede balans tussen bitter en fruitig.

Ginette Natural Triple