craft beer

Amerika was decennia lang niet echt het walhalla voor de bierliefhebber maar nu lijkt de invasie van de Amerikaanse crafted beers niet meer te stoppen. De wat??? De crafted beers, vrij vertaald, de ambachtelijke bieren. Niets nieuws zal je zeggen. Natuurlijk niet, toch niet voor ons, maar wel voor de Amerikanen.

Een kort stukje geschiedenis. Van 1920 tot 1933 was in Amerika de Prohibition Act van kracht, de drooglegging, een absoluut verbod op alcohol. Gangsters zoals Al Capone werden er stinkend rijk van en slechts 63 Amerikaanse brouwerijen overleefden deze sombere periode. 62 (!) van die 63 brouwerijen brachten enkel ‘Lager’ op de markt, een flauw afkooksel van onze pils.
Maar sinds enkele jaren is er een revolutie aan de gang. De Amerikanen ontdekten de buitenlandse bieren, onze Belgische bieren op kop, en kregen de smaak te pakken.  Sinds Jimmy Carter in 1978 het verbod op thuisbrouwerijen ophief, is het hek helemaal van de dam en rijzen de kleine ambachtelijke brouwerijen als paddenstoelen uit de grond. Vorig jaar telden we er in Amerika al meer dan 5.000 en vandaag staan er nog 2.000 nieuwe brouwerijen in de steigers! Een echte beer revolution!

Alhoewel we in België nooit te klagen hadden over ons eigen aanbod aan crafted beers of ambachtelijke bieren, zit het aanbod ook hier duidelijk in de lift. Een keuze uit meer dan 500 verschillende bieren is in onze Prik&Tik winkels eerder de regel dan de uitzondering!

We stellen er u graag enkele aan u voor: twee Amerikaanse biertjes en drie Belgische toppers.

 

1. Tank 7

Misschien wel het bekendste van de Amerikaanse crafted beers. Tank 7 Farmhouse Ale, een stevig hoppig bier van 8.5°, wordt in Kansas gebrouwen door The Boulevard Brewing Company. De inspiratie voor dit complexe bier kwam van de Belgische Saison bieren. De Boulevard boys gebruiken de Amerikaanse Amarillo hop en een stevige portie kruiden. Resultaat? Een lekker stevig bier met een uitgesproken hoppige bitterheid en aroma’s van pompelmoes. Zeker het proberen waard!

Tank 7

 

2. Goose IPA

De crafted beers van Goose Island zijn sinds twee jaar op de Belgische markt. Deze Goose IPA (Indian Pale Ale) is het paradepaardje van deze brouwerij uit Chicago. De Goose IPA heeft een zacht maar tegelijkertijd ook hoppig aroma. Niet verwonderlijk als je weet dat voor deze IPA maar liefst vier hopsoorten gebruikt worden: Pilgrim, Styrian Golding, Cascade en Centennial. Dit biertje van 5° past perfect bij kruidige Aziatische gerechten.

Goose IPA

 

3. Viven Smoked Porter

Viven Smoked Porter? We gingen toch maar twee Amerikaanse bieren bespreken? Klopt! Deze Viven is een West-Vlaamse porter gebrouwen door onze Prik&Tikker Tony Traen die in 2003 de brouwerij Kapel van Viven in Sijsele overnam. De Viven Smoked Porter is een eerder bitter porterbier met een romig schuim. Een héél speciaal bier met een mokkageur, toetsen van turf en leder en uitgesproken gerookte mouten. De Amerikaanse hop zorgt voor een echte smaaksensatie van fondantchocolade. Een bier waar we fier op zijn!

Viven Smoked Porter

4. Tungri Blond

Ook onze Prik & Tikker Davy Daniëls uit Tongeren is een echte meesterbrouwer! Zijn Tungri Blond is een heerlijk fris maar met 7.5° alcohol toch ook wel een vrij stevig bier. Het bier heeft een opvallend fijne pareling en een evenwichtige lichtjes bittere smaak. Tungri Blond hergist op de fles. Je bewaart de flesjes dus best rechtopstaand zodat de gist op de bodem blijft en je een heerlijk helder bier krijgt.

Tungri Blond

 

5. Ginette Blanche

De Ginette bieren zijn biobieren gebrouwen door brouwerij la Binchoise. De Ginette blanche is een typisch witbier op basis van tarwe, gekruid met gedroogde sinaasappelschil en koriander. De blonde kleur is wat eiwittroebel met bovenop een flinke dot stevig schuim. De Ginette Blache is een lichtjes zurig en kruidig bier van 5°. Je proeft duidelijk citrus, koriander, steenfruit en abrikoos. Een heel frisse dorstlesser en een ideale doordrinker!

Ginette Blanche