Juni. De maand van het eerste echte warme weer, de vroege festivals en … de kersen-, bosbessen- en frambozenoogst! Dit rood fruit is op zijn allerbest aan het begin van de zomer, en daar spelen ook de bierbrouwers slim op in. Want wat is er nu lekkerder dan een fris fruitbier op een zonovergoten terras? Je hoeft alleen maar te kiezen welke soort je het lekkerst vindt.

Wat is kriek?

Kriekbier is makkelijk te onderscheiden van andere soorten. Het wordt namelijk gemaakt van – je raadt het al – krieken! Maar als basis gebruikt het, net als veel andere fruitbieren, lambiek.

Lambiek is één van de oudste biersoorten en brengt ons terug naar het Belgische Pajottenland. Dit bier is een combinatie van gemoute gerst, ongemoute tarwe en veel oude hop. Nadat die aan de wilde gisten in de lucht is blootgesteld, gaat hij spontaan gisten. Het resultaat van deze spontane gisting is een heerlijk zuur, traditioneel bier.

Om kriek te krijgen voegen de brouwers volledige krieken toe aan de nog niet volledig uitgegiste lambiek en dit laten ze samen vergisten. De pitten van de krieken worden na de rijping verwijderd en geven het houtige karakter aan je kriek. Ook de rijping op eikenhouten vaten zorgt voor een unieke toets.

Eeuwen geleden werd de gerijpte kriekenlambiek samen met een scheut jonge lambiek gebotteld om het verder te laten gisten op fles. Deze traditionele techniek, bekend als Oude Kriek, wordt nog steeds door enkele brouwers toegepast.

Heb je ook al eens gehoord van faro? Dat is diezelfde lambiek uit de eerste fase van het brouwproces, alleen gezoet met kandijsuiker.

 

Tutti frutti

Kriek is natuurlijk de meeste beroemde variant. Maar er bestaan nog andere lambieken met fruit, zoals frambozen, zwarte bessen en bosbessen. Tegelijkertijd zijn er ook andere soorten bier, zoals een Chouffe bijvoorbeeld, waar fruit aan toegevoegd wordt, de Chouffe Cherry. Hoe ze ook gemaakt worden, ze zijn allemaal even lekker!

Kriek

België staat bol van de klassiekers in het genre. Je hebt de Belle-Vue Kriek Classique en Extra uit Sint-Pieters-Leeuw, de wereldberoemde Lindemans Kriek, de lekker levendige Mort Subite Kriek, de zoete Ter Dolen Kriek bier en de Mystic. Iets nieuwer, maar hij moet zeker niet onderdoen voor de 'oudjes'. Kun je niet kiezen? Ga gewoon voor de kriekbox!

Oude kriek

Die echte Oude kriek, die hergist op fles volgens het traditionele brouwproces? Ook die hebben we in ons assortiment. Meer dan eentje zelfs. Je vindt in je Prik&Tik-winkel flessen van Oud Beersel, Boon en Timmermans.

Frambozenbier

Mag het eens iets anders zijn dan kersen? Frambozenbier is heerlijk fris en zurig. Er is natuurlijk de zomerse St Louis Premium Framboise. Wat denk je van de romantische Chérie Framboise? Of Frambush, een topper van de makers van Bush bier.

Bier met zwarte bessen of bosbessen

Brouwerij Lindemans scoort ook punten met hun Lindemans Cassis. Nog wat andere Belgische fruitbieren met zwarte bessen of bosbessen: Lindemans Tarot Noir, dat ook zwarte vlierbessen bevat, en Bon Secours Myrtille.

Alcoholvrij

Als je trouwens denkt dat je alcohol moet drinken om van al deze heerlijke smaken te genieten ... think again! We hebben namelijk ook alcoholvrije Liefmans On the Rocks 0.0 in ons assortiment. Bierplezier voor iedereen!