Bier is echt een enorm veelzijdig product! Je kan het drinken voor de smaak en de gezelligheid, thuis of op café, het smaakt heerlijk bij een maaltijd en… je kan er heerlijk mee koken!

We geven enkele tips die je zullen helpen om te koken als een echte bierchef!

  1. Zorg dat de smaak van het bier past bij de smaak van je gerecht. Zoet bij zoet, bitter bij bitter, sterk bij sterk, frisse bieren bij zomerse gerechten, stevige winterbieren bij winterse stoofpotjes enz.
  2. Kies het juiste bier. Bij vleesgerechten, stoofpotjes of licht zoete gerechten kan je voor een zacht, donker abdijbier gaan. Bij visgerechten of mosselen kies je best voor een fris of lichtzurig bier zoals witbier of geuze.
  3. Voeg het bier geleidelijk toe aan je gerecht. Door te veel bier ineens toe te voegen, kan je gerecht te hoppig worden. Proeven is de boodschap. Een te uitgesproken biersmaak kan je compenseren met een beetje suiker, wat room of zoete gedroogde vruchten zoals pruimen of rozijnen. Ook zoete groenten zoals wortel, rode paprika of prei kunnen helpen.
  4. Let op, hoe langer het bier inkookt, hoe sterker de smaak wordt. Voor een gerecht dat lang moet pruttelen, kies je best een bier dat niet te sterk of te bitter is.
  5. We zeiden het al, proef regelmatig tijdens het koken! Warm bier smaakt anders dan koud bier. Zo kan je op tijd corrigeren.

De klassieke Vlaamse stoverij met een donkere trappist kennen we allemaal, maar ken je ook de volgende gerechten?

1. Romige biersoep met cheddar

Prik&Tik - Koken met bier - Romige biersoep met cheddar

Dit heb je nodig voor 4 personen:

  • 3 eetlepels bloem
  • 50 gr boter
  • 250 gr geraspte cheddar
  • 100 gr uitgebakken spek
  • Een halve eetlepel worcestershiresaus
  • Een grote sjalot, fijngesneden
  • 500 ml melk
  • 250 gr maïs uit blik
  • 250 ml pilsbier
  • 2 theelepeltjes mosterdpoeder
  • Cayennepeper, zout en peper van de molen

Zo maak je hem:

  1. Fruit de sjalot in de bakboter, voeg de bloem en het mosterdpoeder toe en bak dit 2 minuutjes op een zacht vuur terwijl je af en toe roert.
  2. Voeg dan het pilsbier
  3. Kruid de soep met cayennepeper, worcestershiresaus, zout en peper. Voeg de maïs toe en laat de soep 5 minuten zachtjes pruttelen.
  4. Laat de cheddar smelten in de soep en laat ze opnieuw 5 minuten zachtjes pruttelen.
  5. Werk de soep af met wat versgeraspte cheddar.

 

2. Mosselen met bier

Prik&Tik - Koken met bier - Mosselen met bier

Dit heb je nodig voor 1 persoon:

  • 2 kg mosselen
  • Een flinke portie mosselgroenten, grofgesneden
  • Een glas witbier
  • Een beetje zout en veel peper van de molen

Zo maak je ze:

  1. Fruit de mosselgroenten in de bakboter.
  2. Voeg de mosselen toe en draai het vuur wat hoger.
  3. Voeg het witbier toe zodra de mosselen opengaan.
  4. Kruid naar smaak met peper en zout.

Tip van Rik: Wat drink je hierbij? Witbier natuurlijk!

 

3. Sabayon met ambachtelijk kriekenbier

Prik&Tik - Koken met bier - Sabayon met ambachtelijk kriekenbier

Dit heb je nodig voor 4 personen:

Zo maak je hem:

  1. Scheid de eieren en verzamel de dooiers in een mengschaal.
  2. Hou een halve eierschaal apart en voeg hiermee de suiker en het kriekbier toe
  3. Meng het koude mengsel met een garde en zet het pannetje vervolgens op een zacht vuur.
  4. Klop ononderbroken met de garde tot je een schuimige sabayon krijgt. Werk tijdens het kloppen vanuit de pols. Je kan ook een handmixer gebruiken.
  5. Zodra er binding ontstaat en de garde z’n sporen in het schuimige mengsel achterlaat is de sabayon klaar.

Tip van Rik: werk de sabayon af met een bolletje vanille-ijs, warme krieken en een crumble van zandkoekjes. Je kan voor deze sabayon al onze fruitbieren gebruiken, maar zorg er dan wel voor dat je fruitgarnituur past bij het bier.