Bier is lekker, maar bier leeft en ieder bier is anders. Om er optimaal van te genieten geeft Rik jullie enkele tips die van ieder glas een feest maken!

1. Bewaar je bier op de juiste plek

Bier is een natuurproduct met gist, mout, hop, kruiden enz. Daarom moet je het met de nodige zorg bewaren. Ideaal is een donkere, droge en koele kelder zonder veel temperatuurschommelingen. Net zoals wijn dus? Inderdaad! Heb je geen kelder? Bewaar je bieren dan zeker op een donkere plek, een afgesloten voorraadkast bijvoorbeeld, want licht is dodelijk voor de kwaliteit van het bier. Dat is de reden waarom een bierflesje bijna altijd donker is.

2. Schenk je bier op de juiste temperatuur

Dit is een moeilijke. Smaken verschillen en wat voor de ene lekker fris is, is dat voor de andere niet. De ene drinkt zijn dubbele trappist liefst gekoeld, maar de andere heeft hem liever van ’t schap. Toch zijn er een paar goede vuistregels.

  • Pils en andere bieren van lage gisting, zoals witbier en session bijvoorbeeld, drink je best op een temperatuur tussen de 3 en 8°C. Koeler kan ook, dan is het nog meer dorstlessend, maar verliest het aan smaak. 5°C is de gulden middenweg.
  • Voor blonde bieren van hoge gisting en gueuze is 4 tot 7°C de ideale adviestemperatuur.
  • Donkere abdijbieren en tripels schenk je best tussen de 6 en 10°C.
  • Stevige stouts en IPA’s komen het best tot hun recht tussen de 8 en 12°C.

3. Schenk je bier in het juiste glas

Bijna ieder bier heeft zijn eigen glas en dat is natuurlijke het ideale glas voor dat specifieke bier. Je kan echter moeilijk meer dan 3.000 glazen stockeren in huis. Daarom opnieuw een paar tips.

  • Een frisse pils schenk je best uit in een hoog glas dat van boven net iets breder is dan onderaan.
  • Voor abdijbieren kiezen we bij voorkeur een kelkvormig glas zoals het klassieke trappistglas van Westmalle.
  • Zware, blonde bieren schenk je in een wat groter, tulpvormig glas zoals het iconische Duvelglas.

Tip van Rik: een pilsglas mag je voorspoelen met fris water. Bieren van hoge gisting schenk je steeds in een droog en zuiver glas. Wil je meer weten? Lees dan dit blog artikel!

4. Neem proefnotities

Het menselijk geheugen is een wonderlijk ding,  toch kunnen proefnotities je helpen om nog meer van je favoriete bieren te genieten. Noteer wat je ziet, wat je ruikt en wat je proeft als je een nieuw bier degusteert. Het zal je helpen om beter je eigen weg te vinden in het uitgestrekte bierlandschap.

5. Laat je adviseren

Al onze Prik&Tikkers zijn echte bierspecialisten. Vraag hun advies en ze staan je heel graag bij met raad en daad om de juiste bieren te kiezen. Ga gerust eens voor het onbekende want het aanbod van Belgische toppers en wereldbieren is groter en beter dan ooit.