PrikenTik - streekbieren - bierglas

Het antwoord lijkt voor de hand te liggen: ieder bier schenk je toch gewoon in zijn eigen glas? In een goed café, zeker in België, gebeurt het ook zo. Maar zelf elk bijhorend glas in huis halen, is natuurlijk een werk dat meerdere jaren in beslag kan nemen. Daarom geven we je enkele vuistregels mee, zodat je met een relatief beperkte glazencollectie toch steeds het juiste glas in huis hebt om van je lievelingsbiertjes te genieten.

Het pilsglas

Een frisse pils schenk je best uit in een hoog glas dat van boven net iets breder is dan onderaan. In België kennen we twee varianten: het gladde pilsglas en het “ribbelkesglas”. Allebei hebben ze hun fanatieke aanhangers, maar het is louter een kwestie van persoonlijke smaak.

Het ribbelkesglas heeft één groot voordeel: het ligt vaster in de hand, zeker als je al enkele pintjes gedronken hebt. Ook een gueuze drink je uit een pilsglas, maar wel steeds uit de versie met ribbels. Zorg er wel voor dat je pilsglas steeds goed fris gespoeld is zodat er zeker geen zeepresten aankleven. Dit is namelijk nefast voor de smaak en de schuimvorming!

De standaardmaat voor een pilsglas is 25 cl, maar als je het liever wat steviger wil, kan je gerust voor een ‘drieëndertiger’ kiezen.

Het kelkglas voor donkere en ambere abdijbieren

Voor abdijbieren kiezen we bij voorkeur een kelkvormig glas waarin de aroma’s van het bier de ruimte krijgen om uit te waaieren. Het ‘bolleke’ van De Koninck en het trappistglas van Westmalle bijvoorbeeld zijn archetypische bierglazen waarin een amber of bruin abdijbier perfect tot zijn recht komt.

In tegenstelling tot een pils, schenken we een bier van hoge gisting steeds in een zuiver droog glas. Voorspoelen is uit den boze. De standaardmaat voor een kelkvormig glas is 33 cl.

Het tulpglas voor zware, blonde bieren

Zware, blonde bieren schenk je in een wat groter, tulpvormig glas. Door het volume van het glas hebben de aroma’s van het bier voldoende ruimte om tot hun recht te komen. De tulpvorm zorgt er dan weer voor dat deze aroma’s toch goed vastgehouden worden.

Het gekende duvelglas is waarschijnlijk een van de beste voorbeelden van een goed, tulpvormig bierglas. Ieder detail van het duvelglas is functioneel, zelfs het logo dat onderaan in het glas gegraveerd is! De krassen zorgen er namelijk voor dat de Duvel of een ander blond bier van hoge gisting mooi blijft parelen.

Ook voor tulpvormige glazen geldt hetzelfde als voor een kelkvormig glas: niet voorspoelen, maar wel steeds een mooi, zuiver, droog glas gebruiken. De standaardmaat voor dit soort glas is 33cl, maar je vindt ze ook in versies van 25cl.

  1. Duvel geschenk 4x33cl + glas
    Duvel geschenk 4x33cl + glas
    € 13,21
    Tijdelijk niet op voorraad
    Meer informatie