De rol van bier is veranderd. Niet lang geleden werd bier gezien als iets dat je ijskoud en snel drinkt. Vandaag is er een bier voor elk moment, stemming en gerecht. Bier is een zeer veelzijdige drank en heeft een plek in zwoel een sportcafé als in een driesterren restaurant. Gastronomen experimenteren er op los om nieuwe ervaringen te creëren voor vrienden of gasten. Nooit eerder hadden we zo'n wijd scala aan smaakvolle bieren tot onze beschikking. Het is een mooie tijd om een bierfan te zijn.

Winterse smaak

Ik zal beslist niet de enige zijn die in deze koude maanden graag donkere, zwaardere bieren drinkt. In elk seizoen kan ik genieten van elke biersoort, maar toch merk ik dat in de wintermaanden mijn voorkeur uitgaat naar de Barley Wines. Dubbels, Imperial Stouts en Winter Warmers. Er is iets troostends aan het nippen aan een stevig donker bier op een donkere winteravond. Een gelukkig toeval is dat typisch winterse gerechten erg goed gaan met deze bieren.

Winterse gerechten

De Barley Wines, Dubbels, Stouts en Winter Warmers typeren zich vaak door een uitgesproken geroosterd, karamel gebrand, aardachtig en/of gedroogd fruit karakter. Deze diepe smaken lenen zich uitzonderlijk goed voor het combineren met jouw favoriete winterse gerechten.

Zelf bier combi’s maken

Bier is makkelijk te combineren met diverse smaken. Je hebt een grote kans dat wanneer je gerecht A met bier B combineert het een adequate plezierige ervaring zal opleveren. Dus zelfs met een eenvoudige toepassing van een conventionele wijsheid kan de kwaliteit van bier en spijscombinaties direct verbeteren. Het doel is om een ervaring te creëren, waarbij de combinatie van bier en eten in een maaltijd samen extra diepgang en karakter toevoegen aan de ervaring. Op een manier die niet mogelijk zou zijn als ze afzonderlijk van elkaar worden genoten.

Elk bier zijn gerecht

De aroma’s en smaken van bier zijn zo uiteenlopend dat er altijd wel een bier voor een gerecht te vinden is. De veelzijdigheid van bier maakt het ook zeer geschikt om te gebruiken als ingrediënt. Koken gaat wat mij betreft om ontdekken. Leer wat er goed is gegaan en hoe je het gerecht een volgende keer beter maakt.  Elke week sta ik in de keuken. Voor mij is dit een voortdurende zoektocht om mout, hop een gist van bier te gebruiken als versterking in mijn favoriete gerechten.

Enkele proeftips

  • Match bier en spijs intensiteit. De één mag de andere nooit overmeesteren.
  • Bouw intensiteit op: zowel in gerecht als bier is het verstandig om intensiteit in smaak, aroma en alcohol op te bouwen.
  • Kwantiteit is niet altijd kwaliteit: wanneer je een proeverij of bierdiner organiseert, kan je je het best beperken tot 4 tot 6 gangen en bieren.
  • Indien mogelijk, gebruik 75cl flessen. Zet de fles op tafel nadat je iedereen 15cl hebt gegeven. Zo forceer je niet elke gast een heel bier flesje te drinken in een gang.
  • Presenteer het bier op haar best. Let op de serveertemperatuur, schoon glaswerk en minimaliseer andere aroma’s zoals rook. Als je niet het correcte glaswerk in huis hebt raad ik aan om wijnglazen te gebruiken.

Heerlijk vier gangen diner met bier

Bier-spijs combinaties zijn relatief nieuw in de gastronomie. De veelzijdigheid van het drankje biedt eindeloos veel mogelijkheden om te experimenteren. Waar wijn zich moet beperken tot wit, rood en misschien rosé, heeft bier duizenden verschillende combinaties. Het feit dat bier met zoveel verschillende ingredienten gebrouwen kan worden, resulteert in een enorm breed scale aan smaken en dus ook aan spijscombinaties. Bijkomend voordeel: bier bevat meestal koolzuur. Dit neutraliseert de smaak-papillen en zorgt ervoor dat de volgende stap even intens is als de eerste. We presenteren hier dan ook graag een heerlijk 4-gangen diner waarin gebruik wordt gemaakt van veschillende biersoorten. Veel plezier met het bereiden en geniet van de prachtige smaken!

Kwak Amber fles 33cl
Kwak
€ 1,96

Online in voorraad

discount Promo
Tripel Karmeliet clip 6 x 33cl
Karmeliet
Speciale prijs € 7,92
Normale prijs € 10,56

Online in voorraad

Julius 

Karmeliet

Kwak

Scotch

Dit artikel werd geschreven door Diederik Leenarts. Diederik is afgestudeerd zytholoog, gepassioneerd brouwer en hobbychef. Elke week staat hij in zijn keuken op zoek naar nieuwe combinaties van bier en gerechten. Op zijn instagram (@TheBeerKitchen) vind je elke week de resultaten van zijn experimenten.