Wijn is al lang niet meer een op-en-top Frans product. Argentinië, Italië, Zuid-Afrika … over heel de wereld kan je nu topcuvées vinden. Maar proef je aan een wijn ook echt waar hij vandaan komt? We hebben het even voor je onderzocht en delen graag de 3 elementen waarin je het verschil kan proeven!

Prik en Tik - Wijnstreken - Herkomst van wijn proeven

De druivensoort

Dat er een groot smaakverschil is tussen rode en witte druiven wist je natuurlijk al. Maar ook binnen éénzelfde kleur kunnen twee variëteiten soms wel volledig anders smaken. Zo hebben Riesling-druiven (origineel uit Duitsland) intense citrustoetsen, die contrasteren met het eikachtige aroma van Spaanse Macabeo’s. Franse Malbec-druiven doen dan weer aan rode pruimen denken, terwijl Italiaanse Nebbiolo’s gekenmerkt worden door zware tannines.

Het klimaat

Een andere factor die de smaak van je wijn minstens evenveel beïnvloedt als de druivensoort is het klimaat. Op warmere plekken krijgen druiven namelijk meer kans om rijp te worden – en dus zoeter te gaan smaken – dan in koele locaties. Maar laat je niet voor de gek houden, want Chili wordt door wijnkenners bijvoorbeeld gezien als een koele wijnzone.

Hoe dat dan komt? Wel, voor het bepalen van het type klimaat baseren we ons niet zozeer op de toptemperaturen, maar op de grootte van de temperatuurverschillen op een en dezelfde plek. Dit is de reden dat Chili, waar het nochtans serieus warm kan worden, dus toch een koele zone is, terwijl Zuid-Frankrijk een warme zone genoemd wordt.

De ondergrond

Net als bij andere planten heeft ook de ondergrond een heel grote invloed op druiven. Uit een erg zanderige ondergrond ontstaan bijvoorbeeld heel lichte, intens geurende wijnen. Kleigrond? Daar komen wijnen met een uitgesproken smaak, zoals Chianti vandaan.

Dus … kan het?

Op de kaart aanstippen waar een wijn vandaan komt? Dat kunnen alleen enkele experts, maar met onze tips krijg je hopelijk wel inzicht in de invloed die de herkomst heeft op de smaak. Zo vind je sneller je nieuwe favoriete cuvée.

Een kleine selectie internationale wijnen:

Argentinië

Viña La Pinta Chardonnay
Uitzonderlijk verfijnde Chardonnay met zachte fruittoetsen. Perfect voor je barbecue.

Chili

Gato Negro Cabernet Rosé
Verrassende, fonkelende rosé met een lange afdronk. Heerlijk met fruit.

Portugal

Quinta dos Aciprestes
Gerijpt op eikenhouten vaten en lekker krachtig. Past goed bij uitgesproken vleessmaken en kaas.

Zuid-Afrika

Vonkel Fontein Chenin Blanc Muscat D'Alexandrie
Een voortreffelijke witte wijn uit de Zuid-Afrikaanse West-Kaap.