Je kent het wel: je hebt een lange dag gehad, honger en echt geen zin om te koken. Je bestelt junkfood of haalt wat snacks uit de kast, maar hebt ook zin in een lekker glaasje. Met deze tips hoef je niet meer na te denken en maak je altijd combinaties die geweldig smaken. Want zelfs ‘trashy’ eten verdient een fancy drankje.

Chips & Chardonnay

Wijnpairing-junkfood-Prik-en-tik

Zin om je in de zetel te ploffen met een zak chips? Schenk dan ook meteen een Chardonnay in, want de zuurtegraad van die wijn maakt een mooi contrast met het vet en het zout in aardappelchips.

Riks suggestie:

Frieten & champagne

Prik en Tik - Wijnstreken - Foodpairing - Junkfood

Als je net als ik al eens graag een frietje eet, weet je dat die nationale trots soms een vettig laagje in je mond achterlaat. De zuurte en de bubbels van champagne snijden daar recht doorheen, zodat je weer helemaal klaar bent voor de volgende hap.

Riks suggestie:

Pizza & Malbec

Prik en Tik - Wijnstreken - Foodpairing - Junkfood pizza

Pizza & droge rode wijn is natuurlijk een logische combinatie. Maar deze keer laat ik de Chianti even links liggen en opteer ik voor een zuurdere, frissere Malbec. De bessentoetsen houden het geheel levendig en laten je pizza perfect tot z’n recht komen. Meer tips voor pizza vind je hier.

Riks suggestie:

Chocolade & porto

Prik en Tik - Wijnstreken - Foodpairing - Junkfood Chocolade

Serveer je chocolade? Dan geeft een ‘gewone’ wijn niet genoeg tegengewicht. Ga eerder voor een ruby porto om zoet met zoet te combineren.

Riks suggestie:

Cheeseburger & Merlot

Prik en Tik - Wijnstreken - Foodpairing - Junkfood cheeseburger

Er is iets wonderlijks aan het huwelijk tussen een eenvoudige cheeseburger en een fancy wijn. De toegankelijke fruittoetsen van Merlot en zijn rijke tannines, combineren prima met de smeuïge kaas en het sappige vlees.

Riks suggestie:

Fried chicken & rosé

Prik en Tik - Wijnstreken - Foodpairing - Junkfood fried chicken

Amai, krokante, spicy kip past echt perfect bij de zure fruittoetsen van roséwijn. En met deze combinatie wordt de maaltijd ook niet te zwaar. Zo kan je zonder zorgen chillen in je zetel.

Riks suggestie: