Ben je nieuwsgierig naar de wereld van vodka of wodka, maar verward door de overvloed aan keuzes? Rik staat klaar om je wegwijs te maken in het verschil tussen de gewone, eerder goedkopere variant en de premium wodka’s en hij vertelt je ook welke wodka het best past bij welke cocktail. Je zal snel merken dat bij het selecteren van de perfecte wodka, het meer is dan zomaar een wodka in je winkelmandje te gooien!
Waarom kiezen voor een premium wodka?
Het voornaamste onderscheid van een premium wodka ten opzichte van een standaard wodka ligt bij de kwaliteit van de ingrediënten en het productieproces.
- Premium wodka's ondergaan vaak een uitgebreid filtratieprocessen waarbij de wodka dus meerdere keren gedistilleerd wordt. Bij de selectie van ingrediënten, zoals rogge, wordt alleen de beste kwaliteit gekozen. Dit alles draagt bij aan de zachtere en verfijnde smaak. En natuurlijk komt zo een premium wodka ook altijd in een mooie elegante fles.
- Standaard wodka's daarentegen doorlopen meestal een korter productieproces, waardoor ze vaak een scherpere smaak hebben. Het kan dus wel eens zijn dat je een grimas trekt bij het nemen van een slokje.
Zowel premium als standaard wodka zijn echter goede basisingrediënten voor cocktails en lenen zich perfect voor het mixen met andere drankjes.
Tijdloze klassiekers
De wereld van wodkacocktails kent een schat aan recepten, maar bij de klassiekers denken we meteen aan iconen zoals de Cosmopolitan, de Vodka Tonic, de Vodka Martini (shaken, not stirred om het zoals James Bond te zeggen) en natuurlijk de populaire Vodka Red Bull.
Veel bartenders beschouwen Absolut Vodka als hun favoriete keuze voor deze klassiekere cocktails. Hoewel het niet gecategoriseerd wordt als een premium wodka, maakt de subtiele hint van gedroogd fruit en het enigszins zachte karakter het tot een zeer toegankelijke sterke drank.
Cocktailrecepten met premium wodka’s
- Beluga Noble Russian Mule
Deze cocktail is, je raadt het al, een variant op de Moscow Mule. De smaken lijken op elkaar, maar het verschil zit in de kwaliteit van de wodka. De Beluga Noble zorgt voor een gladder en verfijnder resultaat.
Dit heb je nodig:
- 50 ml Beluga Noble
- 120 ml ginger beer
- 15 ml Pulco Limoen
- Ijsblokjes
- Limoenpartje
Zo maak je het:
- Vul een koperen mok of cocktailglas met ijsblokjes
- Giet de Beluga Noble over het ijs. Voeg het verse limoensap toe en vul het glas aan met ginger beer.
- Roer voorzichtig om alle ingrediënten te mengen.
- Garneer met een schijfje limoen.
- Serveer direct en geniet!
- Belvedere Sour
Deze cocktail maak je op basis van Belvedere. Een wodka met rijke en zachte smaak en lichte graantonen. De volheid van Belvedere is een uitstekende basis voor een vodka sour, waarbij de rogge goed past bij de scherpe citrussmaken.
Dit heb je nodig:
- 60 ml Belvedere Pure
- 30 ml Pulco Citroen
- 15 ml Lumba Rietsuiker
- Optioneel: 1 eiwit
- Ijsblokjes
- Citroenschil, ter garnering
Zo maak je het:
- Vul een shaker met ijsblokjes.
- Giet de Belvedere Pure, vers citroensap en eenvoudige siroop in de shaker. Voeg indien gewenst het eiwit toe voor een romigere textuur en schud alles goed door.
- Schenk de cocktail door een zeef in een gekoeld cocktailglas.
- Garneer met een citroenschil.
- French Martini
Cîroc, gemaakt van druiven, heeft een unieke, frisse smaak met citrusnoten. Perfect bij lichtere, fruitige cocktails zoals de French Martini. De unieke smaak van Cîroc verrijkt de frambozen- en ananassmaken.
Dit heb je nodig:
Zo maak je het:
- Vul je shaker met ijsblokjes.
- Giet de Cîroc, frambozenlikeur en ananassap in de shaker.
- Sluit de shaker af en schud krachtig gedurende ongeveer 15 seconden om alle ingrediënten goed te mengen.
- Vul een martiniglas met ijs om het te koelen en verwijder het ijs voordat je de cocktail inschenkt. Schenk de cocktail door een zeef in het gekoelde martiniglas.
- Garneer met een paar verse frambozen.
- Espresso Martini
Als laatst hebben we de Espresso Martini. Gebruik Grey Goose om een rijke, fluweelzachte Espresso Martini te creëren, waarbij de soepelheid van de wodka perfect aansluit bij de kracht van espresso.
Dit heb je nodig:
- 50ml Grey Goose
- 30 ml espresso (vers gezet en afgekoeld)
- 15 ml koffielikeur
- IJsblokjes
- 3 koffiebonen
Zo maak je het:
- Vul een shaker met ijsblokjes om te beginnen met het koelproces.
- Voeg 50 ml Grey Goose toe aan de shaker.
- Voeg nu de afgekoelde espresso toe. Het is belangrijk dat de espresso afgekoeld is zodat hij niet smelt het ijs en de cocktail te waterig maakt.
- Voeg 15 ml koffielikeur toe.
- Shake het geheel in je shaker gedurende 10-15 seconden.
- Zeef de cocktail in een gekoeld martiniglas. Voeg drie koffiebonen toe op de schuimlaag als garnering en klaar!
Wil je nog meer bijleren over wodka? Lees hier hoe wodka gemaakt wordt.