PrikenTik - Bartender - Sint-Maarten

Sint-Maarten komt eraan! Op 11 november kan je je met een pintje bij het kampvuur installeren … of je haalt het vuur naar binnen met een lekker gedurfde geflambeerde cocktail. Do try this at home, maar hou het veilig!

Het allereerste vlammetje

Het allereerste bartenderboek ooit geschreven – How to mix Drinks uit 1862 – beschreef meteen ook de allereerste volwaardige flaming cocktail, de Blue Blazer. Deze variant op de hot toddy – op basis van bourbon – moest volgens schrijver Jerry Thomas al brandend van de ene ijzeren beker in de andere gegoten worden. Niet toevallig, dus, dat er in de jaren na het verschijnen van How to mix Drinks ook heel wat bartenders met handen in het verband rondliepen ….

Daar heb jij natuurlijk geen zin in. Want met een paar slimme maatregelen beperk je het risico tot een minimum. Hier zijn alvast onze vier tips:

  • Gebruik suikerklontjes en citroenolie voor de vlam

Om je cocktail veilig in vuur te zetten laat je eerst citroenolie in een suikerklontje trekken. Daarna leg je het klontje in een stevig stuk citroenschil, dat je op zijn beurt in je glas legt. Dan steek je het klontje aan met een gasaansteker. Je kan je ook laten inspireren door de klassieke Franse ontvlambare drank, en het klontje op een absintlepel – een lepel met gaatjes die wordt gebruikt voor het groene Franse drankje – boven je glas leggen. Uitdoven kan makkelijk door te blazen, net zoals je met verjaardagskaarsjes doet.

  • Blijf op je plek

Zorg dat je alle benodigdheden voor je cocktail bij de hand hebt, en maak ‘m dan op de plek dat hij gedronken gaat worden. Zo moet niemand zich verplaatsen met een vlammend drankje in de hand.

  • Vermijd tocht

Kies voor een cocktail spot ver van deuren en andere plekken waar er veel tocht doorkomt. Zo wordt de vlam niet onnodig aangewakkerd of gedoofd.Veiligheid voor alles, dus zorg dat er altijd een brandblusser –  en eventueel een branddeken –klaarstaat.

  • Hou het veilig

Veiligheid voor alles, dus zorg dat er altijd een brandblusser –  en eventueel een branddeken –klaarstaat. 

Onze favoriete flaming cocktails

Deze cocktails hebben geen suikerklontje nodig, maar wel evenveel zorg en voorzichtigheid. Laat het smaken. Voel je je nog onzeker over de vlammen? Dan smaken ze ook zonder superlekker!

De klassieker: Flaming B-52

Een heerlijk shotje voor coffee lovers die wel van een pittige kick kunnen genieten.

PrikenTik - Bartender - b52

Dit heb je nodig:

Zo maak je hem:

Giet de Tia Maria in een shotglaasje. Giet de Baileys voorzichtig erbovenop met een bar spoon zodat beide smaken niet mengen. Doe hetzelfde met de Grand Marnier. Voeg traag de rum toe en steek aan met de gasaansteker.

Lekker fris: Flaming mouthwash

Dit shotje heeft z’n naam niet gestolen: het heerlijke contrast tussen de warme vlam en de verkoelende munt smaakt naar meer.

PrikenTik - Bartender - mouthwash

Dit heb je nodig:

Zo maak je hem:

Shake de Get 27 en Bols Blue met ijs in een shaker. Giet door een strainer in een shotglaasje. Voeg de Bols Jonge toe en zet in vuur.

Exotische verrassing: Zombie

Ben je een echte zoetebek? Dan is deze cocktail je nieuwe favoriet. Net als de anderen werkt hij ook zonder vlammen prima.

PrikenTik - Bartender - Zombie

Dit heb je nodig:

Zo maak je hem:

Vul en cocktailshaker met ijs en voeg alle ingrediënten behalve de Smeets Maranja toe. Shake goed. Giet door een strainer in een groot, met ijs gevuld, glas. Druppel voorzichtig de Smeets Maranja erin. Zet in vuur.