Hoewel we op café allemaal graag enkele blokjes Hollandse kaas lusten bij onze trappist, denken we toch vooral aan de combi kaas & wijn, en minder aan de combi bier & kaas. Dat is best spijtig, want het bijna eindeloze aanbod aan biervariëteiten geeft je enorm veel mogelijkheden om te combineren met de meest verschillende kaassoorten. Experimenteren mag en moet, maar onze fijnproever Rik geeft je graag twee vuistregels en een aantal voorbeelden om je alvast op de goede weg te helpen.

Tip 1: intensiteit
Serveer geen licht witbier bij een pikante blauwschimmelkaas of een rijpe Brie de Meaux, want dan blijft er van je bier niets over.  Omgekeerd past een stevige stout al evenmin bij een fris geitenkaasje. De vuistregel is simpel: hoe straffer de kaas, hoe straffer het bier.

Tip 2: contrast
Bij een zoete, romige kaas past een frisse lichtzure geuze of een West-Vlaams roodbruin bier. En bij een zoute Roquefort kan je gerust een zoet fruitbier geven, precies zoals er ook een glas oude porto bij smaakt. “Opposites attract”.

 

Strong Belgian Blond met gerijpte Comté, Cantal of oude brokkelkaas

Een Strong Belgian Blond zoals Duvel, Omer of Cornet kan best een stevige kaas verdragen. Harde kazen op basis van rauwe melk zoals de Franse Comté en de Cantal uit de Auvergne, of een stuk oude Hollandse brokkelkaas kunnen voor het nodige weerwerk zorgen.

Geuze met plattekaas

Plattekaas met wat radijsjes, bieslook en een beetje peper is tegelijkertijd zacht en fris. Koppel dit aan een lichtzure geuze en een snede grof brood en je hebt in een handomdraai een klassieker uit de Brusselse bistronomie op tafel staan!

Een licht geitenkaasje met een blond hoppig bier

Bij een zacht en fris geitenkaasje drink je bij voorkeur een licht en hoppig bier. Denk bijvoorbeeld aan een blonde Chouffe of een Lupulus Hopera

Blauwe kazen met West-Vlaams roodbruin

Sterk gezouten blauwe kazen zoals Roquefort, Gorgonzola of Achelse Blauwe vragen tegelijkertijd om wat contrast en wat weerwerk. De complexe fruitigheid van een Liefmans Goudenband of een Rodenbach Grand Cru harmonieert wonderwel met deze toppers.

Roodschimmelkazen en IPA’s

Roodschimmelkazen zijn vaak zacht van structuur maar uitgesproken pittig van geur en smaak. Munster, Epoisse en onze eigen Hervekaas zijn enkele gekende variëteiten. Hierbij drink je bij voorkeur een fruitige IPA. De fruitige neus van een IPA tempert de vaak heel uitgesproken geur van deze kazen en de hoppige toetsen contrasteren mooi met de romigheid. Rik raad je een koperblonde Prearis IPA of een Amerikaanse Lagunitas IPA aan.

Zachte witschimmelkazen en een klassieke Saison

Zachte witschimmelkazen zoals Brie, Camembert en Brugse Blomme hebben een minder uitgesproken pittig karakter dan hun rode broers en zussen. Een mooi uitgebalanceerd saisonbier uit Henegouwen zoals een Saison 1858 of een St. Feuillien Saison smaakt hier hemels bij.

Duvel fles 75cl
Duvel
€ 4,99

Online in voorraad

Omer. Traditional Blond fles 75cl
Omer.
€ 5,40

Online in voorraad

La Chouffe Blond fles 75cl
Chouffe
€ 4,45

Online niet in voorraad

Lupulus Hopera fles 33cl
Lupulus
€ 2,00

Online in voorraad

St Feuillien Saison fles 75cl
St Feuillien
€ 4,22

Online niet in voorraad

Liefmans Goudenband fles 75cl
Liefmans
€ 12,13

Online in voorraad

Tip van Rik: dit zijn maar enkele voorbeelden van kaas & biercombinaties die je misschien kunnen inspireren om zelf te experimenteren. Laat ons gerust weten welke combi jij het lekkerst vindt. Wil je meer weten over kaas & bier, vraag dan gerust advies in je favoriete Prik&Tik-winkel.