In 1873 richtte Stéphanie Friart in het Henegouwse Le Rœulx de brouwerij St. Feuillien op. Ondertussen staat de vijfde generatie aan het roer van deze hypermoderne en nog steeds onafhankelijke familiebrouwerij. De familie Friart brouwt zowel klassieke abdijbieren als heel vernieuwende bieren zoals de Grisette Blond, een glutenvrij biologisch bier.

Ons bier van de maand, de St. Feuillien Grand Cru, is een van de toppers in hun gamma. Dit extra blond degustatiebier is gecreëerd in 2011 en won meteen een gouden European Beer Star-medaille in Nuremberg.

Uitzicht: een bleekblond, mooi parelend bier met een krachtig wit schuim.

Aroma en smaak: je ruikt de uitgesproken aroma’s van de Styrian Goldings hop met fruitige toetsen en accenten van wijngist. Door die wijngist doet het bier wat aan de smaak van champagnebieren denken.

Afdronk: hoewel de aanzet van het bier eerder licht is, volgt er een zeer lange en droge afdronk vol nuances

Conclusie: ondanks dat de St. Feuillien Grand Cru met 9% alc. best een stevige klepper is, verrast het bier met een zekere lichtvoetigheid. Een mooi Henegouws degustatiebier.

Zoals altijd krijg je bij aankoop van ons bier van de maand een gratis proefglas. Ideaal om de St. Feuillien Grand Cru in perfecte omstandigheden te degusteren. De nagisting van dit bier heeft zich perfect kunnen ontwikkelen in de 75cl fles. Daarnaast is deze topper ook beschikbaar in een flesje van 33cl. Aarzel niet, en bestel nu!

Tip van Rik: denk je bij een klassieke zeetong meunière automatisch aan een glas witte wijn? Wel, probeer deze Grand Cru eens als alternatief. De zachtheid van dit blonde bier past perfect bij deze delicate Noordzeevis.