Na een uitgebreid diner ronden we graag af met een afzakkertje. Traditioneel kiezen we daarvoor nog steeds voor een klassieke pousse-café. Bij de koffie hoort voor velen een goede cognac of calvados. Maar de after dinner-cocktails worden ook bij ons steeds populairder. Sommige recepten zijn bijna een dessert en een cocktail in één. Rik zocht één en ander voor jullie uit en stelt jullie zijn favorieten voor.

 

  1. Tiramisu Martini

Deze cocktail maakt je meteen duidelijk wat we bedoelen met een dessert én een cocktail in één! De zoete amandelsmaak van amaretto past perfect bij de zachte mascarponekaas, net zoals een klassieke tiramisu. Samen met de melk krijg je een heerlijk lichtzoete cocktail. Gegarandeerd een klassieker in wording.

Dit heb je nodig:

  • 5 cl Amaretto Disaronno
  • 1,5 el mascarpone
  • 3 cl melk
  • cacaopoeder
  • een ‘lange vinger’-koekje

Zo maak je het:

  • Doe de amaretto, de mascarpone en de melk in een blender en mix alles voorzichtig tot een mooi glad drankje.
  • Serveer de cocktail in een martiniglas dat goed gekoeld uit de diepvriezer komt.
  • Strooi wat cacaopoeder over de cocktail en versier het glas met een ‘lange vinger’ voor het perfecte tiramisu-effect.

 

  1. Chocolate Tsarina

Een recept afkomstig van het hof van de tsaren. Het gerucht gaat dat tsarina Catharina de Grote er gek op was.

Dit heb je nodig:

Zo maak je het:

  • Doe de ijsblokjes, de chocoladelikeur, de vodka en de slagroom in een shaker en shake alsof je leven ervan afhangt.
  • Giet de cocktail door de strainer in een voorgekoeld bol cocktailglas en versier met enkele aardbeien.

 

  1. White Alaskan

Met deze White alaskan gaan we naar het hoge noorden. Dit is een smeuïge koffiecocktail in laagjes. Wees vooral niet te gehaast en volg rustig de instructies van Rik. Het eindresultaat is een romige maar dankzij de Chouffe likeur en de vodka toch best een pittige en hartverwarmende cocktail.

Dit heb je nodig:

Zo maak je het:

  • Giet de koffielikeur in een mooi tumblerglas.
  • Shake de vodka en de vloeibare slagroom en schenk dit voorzichtig over de bolle kant van lepel bovenop de koffielikeur.
  • Versier de cocktail met enkele cacaobonen en dien op zonder te roeren.

 

  1. Black Manhattan

Een variant op de klassieke Manhattan-cocktail met averna in plaats van vermouth. De averna amaro zorgt voor een lichtjes bittere toets en is bovendien prima voor de spijsvertering. Wat wil je nog meer?

Dit heb je nodig:

Zo maak je het:

  • Doe alle ingrediënten in een hoog en recht, gekoeld cocktailglas.
  • Roer alles met de barlepel zorgvuldig door elkaar.
  • Versier de cocktail met een maraschino-kers op een prikker.

 

Tip van Rik: alle ingrediënten voor deze cocktails vind je gegarandeerd in je favoriete Prik&Tik winkel! Mis je de all-time favourite Espresso Martini in deze blog? Geen nood, lees dan zeker ook dit artikel over onze Back to Black cocktails!