Ben jij graag in de weer met cocktails en mocktails? Dan weet je dat je voor veel recepten verschillende producten en flessen nodig hebt, waarvan je vaak maar een bodempje gebruikt. Daarna nemen ze gewoon plaats in je kast in. Vaak vervallen ze zelfs nog voor dat je ze helemaal kan gebruiken en moet je ze weggooien.

Wil je daar graag verandering in brengen en tegelijk je steentje bijdragen voor het milieu? Dan is het hoog tijd om een zero waste cocktailbar te maken! Ideaal voor als je vrienden uitnodigt – die trouwens ook zelf restjes kunnen meebrengen – of gewoon voor een luie zaterdagavond.

Volg onze tips en ontdek wat je allemaal kan maken met zo weinig mogelijk afval!

1. De basis is alles

Je wordt niet zomaar in één knip een zero waste bartender. Geef jezelf alle kansen om te slagen door te investeren in een paar topproducten die als basis kunnen dienen. Dit is onze onmisbare top 6!

  1. Frisdrank zonder alcohol, voor al je cocktails en mocktails. Het liefst kies je voor drankjes in statiegeld- of glazen flesjes. Want waarom extra afval creëren waar het echt niet nodig is? Bionade is onze topkeuze!
  2. Een goeie wijn kan niet uit je toolkit ontbreken. Bij voorkeur bio, natuurlijk. Deze Grand Noir is het perfecte voorbeeld van hoe rijk van smaak biowijnen kunnen zijn.
  3. Tequila, daar kan je alle kanten mee uit. Een goeie fles tequila blanco heb je dus zeker nodig.
  4. Vodka is nog zo’n vaste waarde. Ideaal als canvas voor al je cocktailcreaties.
  5. En om af te sluiten ook een witte rum. Ideaal als je het graag wat exotischer wil.
  6. Ook slim: herbruikbare rietjes!

2. Zelf siroop maken

Klinkt heel ingewikkeld maar is heel simpel – en een perfecte manier om je voedselresten te verwerken. Verzamel je favoriete fruit dat misschien een beetje geblutst is, maar nog prima eetbaar, en snij in schijfjes. Combineer ze in een glazen fles met neutrale suikersiroop en laat infuseren. Bewaar in de koelkast en je zero waste-fruitsiroop is klaar.

Lumba Rietsuiker fles 70cl
Lumba
€ 4,50

Online in voorraad

3. Citrus to the rescue

Je zal merken dat je in misschien wel 85% van de cocktails of mocktails die je maakt één of andere vorm van citrus nodig hebt. Maar eens je er het sap uit geperst hebt, moet je er vaak zoveel van weggooien. Daarom raden we je aan om je citroen of limoen te schillen voordat je ‘m perst. Het duurt een beetje langer, maar je kan de schil daarna gebruiken om te garneren, af te werken of in recepten die om zeste vragen.

4. No coffee goes to waste

Zit je na een drukke thuiswerkdag met wat koude koffie? Maak er dan een cocktail mee! Wat dacht je bijvoorbeeld van een Espresso Martini of Black Russian?

5. Lekker kruidig

Zie je wat kruiden in de tuin die aan het einde van hun leven zijn? Of vind je nog een stukje gember onderaan je koelkast? Perfect voor je zero waste creatie! Tijm en rozemarijn passen perfect in een G&T, terwijl munt natuurlijk ideaal is voor een mojito. Onze favoriet? Combineer frisse kruiden, zoals koriander of citroenmelisse met komkommerlinten in een glas. Giet er Monin komkommersiroop en je favoriete rum bij bij. Of hou het alcoholvrij en doe er bruiswater bij.

Wil je ook aan de slag gaan? Aarzel zeker niet om de cocktailrecepten op onze blog te proberen. Of vraag raad in je Prik&Tik-winkel!